Как да премахнем белите налепи по езика?

Как да премахнем белите налепи по езика?

Белите налепи на езика по правило се смятат за временно и безвредно състояние. Но в някои случаи те могат да са индикатор за скрито сериозно заболяване - инфекция или дори предраково състояние.

Обикновено се образуват вследствие на болести на ендокринната система, разстройства на храненето или на обмяната на веществата, както и дехидратация.

Налепи по езика могат да се появят и като страничен ефект от продължителната употреба на антибиотици. От тях често се оплакват болни от инфекциозни и паразитни болести, като орална кандидоза, сифилис и СПИН.

Една от първите мерки за премахване на белите налепи от езика е да се установи причината за появата им. Обикновено с овладяване на основното заболяване налепите постепенно отшумяват от само себе си.

Но докато ви бъде поставена точната диагноза, може да предприемете различни неща, за да остраните белите налепи по езика.

Важно е да поемате достатъчно количество течности, като с цел поддържане на баланса в устата, добавяйте към водата, която пиете, и по няколко капки лимонов сок.

Изключете в максимална степен от менюто си преработената храна - заложете на свежите плодове и зеленчуци.

Дръжте подръка настойка от лайка, неподсладена, и няколко пъти дневно изплаквайте устата си с нея. Задължително е след хранене да изплаквате уста, като освен с настойка от лайка, може да правите гаргара и с топла солена вода или физиологичен разтвор.

Може да замените физиологичния разтвор и с разтвор от масло от чаено дърво или сок от алое вера.

Задължително е механичното почистване на език, което се прави с помощта на специални стъргалки. Хубаво е почистването да се практикува дори и да нямате налепи.

Рейтинг

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати