Как да подготвим зърната си за кърмене?

Как да подготвим зърната си за кърмене?
Снимка: ezine.bg

Бременността е един от най-хубавите, но и важните моменти от живота на всяка жена. С наближаване на раждането все повече бъдещи майки са изправени пред въпроса как да подготвят зърната си за кърмене?

Съвети относно това как да подготвим зърната си за кърмене ще получим от роднини, приятелки, познати, но преди да започнете да търкате зърната си до кръв с груба кърпа, трябва да се запознаете със съветите на специалистите по кърмене.

Добрата новина е, че обикновено зърната нямат нужда от някаква сериозна подготовка за кърмене, защото природата вече се е погрижила за това. След забременяването жлезите на Монтгомъри (това са малките подутини около самото зърно на ареолата) се активизират и започват да произвеждат специфична смазка, която прави кожата на ареолата по-еластична.

Тази смазка е особено важна, защото тя е не само антибактериална и играе предпазна роля по време на самото кърмене.

Внимание! Специалистите по кърмене отхвърлят категорично така разпространеният съвет бременните да обтриват зърната на гърдите си с груба кърпа или хавлия, за да ги стимулирали. Това не само ще изтрие така ценната смазка, която жлезите на Монтгомъри отделят, но и може да предизвика контракции на матката и да застраши бременността.

Ако все пак искате да подготвите гърдите си за кърмене - може да предприемете някои неща, но умерено и внимателно. На първо място може да започнете с излагане на гърдите си на слънце. За целта дори и зимното слънце е подходящо. Това ще спомогне за натрупване на витамин D в организма. Подчертаваме, че трябва да избягвате силното лятно слънце между 11 и 17 часа.

Обливането на гърдите с контрастни душове също е добра идея - по този начин се подобрява кръвообращението не само на гърдите, но и на цялото тяло и са полезни за общия тонус.

Препоръчваме бременните да ходят без сутиен поне по няколко часа на ден. По този начин не само ще се подобри цялостната еластичност на кожата на гърдите, но и нежното триене на зърната и ареолите в дрехите ще ги подготви за кърмене, без да се достига до някакви крайности.

В подготовката на гърдите за кърмене може да участва дори и таткото, като им обръща внимание по време на любовната игра. Разбира се, това важи за нормално протичащи бременности, при които няма риск за бебето.

В случай, че зърната на майката са твърде чувствителни или кожата и е по-суха, то тя може да се маже с пречистен ланолин за кърмачки през последните месеци от бременността, а и след раждане. Може да се използва и специални кремове за зърна за бременни, като се препоръчват такива без отмиване.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати