Как да оправим късо перде?

Как да оправим късо перде?
Снимка: ezine.bg

Припомняме си старата поговорка три пъти мери, веднъж режи едва когато закачим пердето на корниза и открием, че то е с няколко пръста по-късо, отколкото сме очаквали. И тогава се изправяме пред въпроса как да оправим късо перде.

На първо място не се панирайте, нито отчайвайте, както и не бързайте да поръчате друго - има редица начини да оправите късото перде, като то дори да стане по-хубаво от първоначалния замисъл.

На първо място трябва да проверим дали подгъвите са направени така, че да може да се отпуснат. Трябва да проверим не само долния подгъв, но и онази част от пердето, на която е зашит перделъка.

Трябва да имате предвид обаче, че в зависимост от плата, дупките от предишния шев може да са видими и не особено естетични.

Ако това не е вариант във вашия случай, разгледайте шарката на плата и преценете дали може да добавите някаква широка сатенена панделка или чуждо парче.

Друг вариант за оправяне на късо перде е обшиването с еднакъв ширит. Обточването може да придаде допълнителен чар на пердето, ако е направено както трябва.

В случай, че шарката е много специфична или този вариант не ви допада, може да оправите късото перде като добавите фини диплички от същия плат. Дори и да не сте запазили от него, може да отнемете малко от ширината, за да компенсирате дължината.

В търсене на идеи как да оправите късото перде може да посетите специализиран шивашки магазин, където се продават готови ленти, които служат като добавка на подгъвите на пердетата. Те могат да бъдат тип ресни, дебели дантели, сатенено бие или др.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати