Какво причинява синузит?

Какво причинява синузит?
Снимка: ezine.bg

Възпалението на околоносните кухини, наричани синуси, се нарича синузит. Обикновено появата на синузит се свързва с по-студеният зимен сезон, когато честите хреми са ежедневие.

Според специалистите най-честата причина за появата на синузит е оставената без адекватно лечение хрема. Но синузит може да бъде причинен още от редица фактори.

Сред другите най-честипричинители на синузит е изкривяването на носната преграда, което може да бъде вродено или придобито впоследствие, увеличена трета сливица, полипи на носа.

Не е изключено синузитът да бъде причинен от понижен имунитет, предразположение към заболявания на кожата и лигавиците, както и като последствие от грипни и грипоподобни заболявания.

В отделни случаи синузитът може да бъде причинен от възпаление на корените на горната редица от зъби, които навлизат в максиларните синуси. Тогава кухината реагира при пулпити и периодонтити, а инфекцията от зъба се предава към синуса в съседство.

Често от синузит страдат и хората, които страдат отсенна хрема, полипи в носа и сезонни алергии. Може да станете жертва на синузит и ако страдате от чести инфекции на горните дихателни пътища, като фарингити и тонзилити, както и при редки и продължителни температурни колебания.

Понякога причина за синузит може да стане наличието на чуждо тяло в носа, продължителен престой в помещения, в които има цигарен дим, при резки промени в атмосферното налягане и др.

Най-общо причинителите на синузит могат да се разпределят в три групи - бактериални, гъбични и вирусни, като инфекцията може да проникне в околоносните кухини дори по кръвен път.

Сред основните вирусни причинители на синузит са риновирусите, грипните и парагрипните вируси, респираторно-синцитиалният вирус. Често синузитът е предизвикан вследствие на инфекция с мораксела, стафилококи, протеус или други бактерии и гъбички.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати