Защо изтръпват пръстите на краката?

Защо изтръпват пръстите на краката?
Снимка: ezine.bg

Често може да усетите изтръпване на крайниците, което мнозина описват като мравучкане по ръцете и краката. Това състояние засяга в еднаква степен и двата пола, като неприятното усещане може да е съвсем безобидно, но може да бъде и симптом на сериозно заболяване.

Обикновено изтръпване на пръстите на краката може да се дължи на небалансирана стойка, която да притиска кръвоносните съдове и да нарушава кръвоснабдяването към тях.

Ако това е причината, промяната в стойката ще доведе до изчезване на неприятното изтръпване на пръстите на краката.

Но в случай, че изтръпването на крайниците не се дължи на лоша стойка или банални проблеми в кръвообращението, то тогава състоянието, известно сред медиците като парестезия, може да е симптом на редица сериозни заболявания.

Понякога временното изтръпване на крайниците може да е причинено от мигрена, липсата на витамини, диабет, травми, алкохолизъм, склеродермия, полиартеритис нодоза или дори периферна невропатия.

В случай, че освен обикновеното изтръпване на крайниците на краката се наблюдават и други симптоми, като намален мускулен тонус, хипотрофии, отоци, неврози, депресии, загуба на координация и др, задължително потърсете лекарска помощ.

В тези случаи консултацията с невролог е задължителна.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати