Как да омекотим нови обувки?

Как да омекотим нови обувки?
Снимка: ezine.bg
05.02.2018

Дамите обожават да си купуват нови обувки, но често те взимат новите обувки със смесени чувства, защото за мнозина от нас новите обувки са синоними на рани по краката, мазоли и рани от протриване. Почти всички се сблъскваме с този проблем, докато обувките се поочупят по крака и се омекотят.

За радост на всички ни обаче има различни начини за омекотяване на новите обувки, с които ще можем да им се радваме и носим без притеснения от това, че ще нараним краката си.

Първият съвет за омекотяване на новите обувки е да посетите професионален обущар. Срещу символъчна сума той ще обработи кожата на обувките и ще ги сложи на специален разтегателен калъп.

Винаги може да попитате за такъв разтегателен калъп и в по-големите магазини за обувки, където освен него ще могат да ви предложат и специален спрей за омекотяване на кожата и разширяване/отпускане на обувките.

Привържениците на домашните методи могат да се опитат да омекотят новите обувки с помощта на вестници, напоени със спирт или вода. Те се смачкват на топка, натъпкват се в обувките и самите обувки се слагат за няколко часа във фризер.

След това вестниците се отстраняват и обувките се обуват с дебел чорап на краката и се носят няколко часа.

Мнозина препоръчват да се напълнят обувките със спирт и вода в съотношение 1:1, но ние ви съветваме да пропуснете тази крачка, защото има възможност да повредите обувките.

Не ви съветваме и да влизане с тях в банята, защото и това би било риск. Вместо това може да натопите чорапи в разтвор на вода и спирт в съотношение 1:1 или в чиста ракия, да ги обуете на краката и да поносите обувките няколко часа.

Докато носите обувките, може да ги намажете с тоалетно мляко няколко пъти, като изчаквате предварително млякото да попие в кожата. Може да ги намажете и с течен парафин от вътрешната страна, което също доста ще омекоти обувките.

Друг лесен трик за омекотяване на обувките е да сложите в тях плик с вода, който сте завързали добре и да ги сложите за няколко дни във фризер.

Твърдата естествена кожа на обувките може да бъде омекотена с помощта на гъша мас или заешка мас. Не се препоръчва използването на свинска мас, защото тя може да стане причина за появата на петна върху обработените с нея участъци.

Важно е да уточним, че може да се омекотят обувки и да се отпуснат само на ширина. Тези хитрости не са приложими, ако сте объркали номера си и сте си взели 1-2 номера по-малки обувки.

Също така не ви препоръчваме да използвате тези хитрини върху обувки, които не са от естествена кожа или велур.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Анонимен
Анонимен
27.02.2018 13:57
Супер!
0
0