Дамите обожават да си купуват нови обувки, но често те взимат новите обувки със смесени чувства, защото за мнозина от нас новите обувки са синоними на рани по краката, мазоли и рани от протриване. Почти всички се сблъскваме с този проблем, докато обувките се поочупят по крака и се омекотят.
За радост на всички ни обаче има различни начини за омекотяване на новите обувки, с които ще можем да им се радваме и носим без притеснения от това, че ще нараним краката си.
Първият съвет за омекотяване на новите обувки е да посетите професионален обущар. Срещу символъчна сума той ще обработи кожата на обувките и ще ги сложи на специален разтегателен калъп.
Винаги може да попитате за такъв разтегателен калъп и в по-големите магазини за обувки, където освен него ще могат да ви предложат и специален спрей за омекотяване на кожата и разширяване/отпускане на обувките.
Привържениците на домашните методи могат да се опитат да омекотят новите обувки с помощта на вестници, напоени със спирт или вода. Те се смачкват на топка, натъпкват се в обувките и самите обувки се слагат за няколко часа във фризер.
След това вестниците се отстраняват и обувките се обуват с дебел чорап на краката и се носят няколко часа.
Мнозина препоръчват да се напълнят обувките със спирт и вода в съотношение 1:1, но ние ви съветваме да пропуснете тази крачка, защото има възможност да повредите обувките.
Не ви съветваме и да влизане с тях в банята, защото и това би било риск. Вместо това може да натопите чорапи в разтвор на вода и спирт в съотношение 1:1 или в чиста ракия, да ги обуете на краката и да поносите обувките няколко часа.
Докато носите обувките, може да ги намажете с тоалетно мляко няколко пъти, като изчаквате предварително млякото да попие в кожата. Може да ги намажете и с течен парафин от вътрешната страна, което също доста ще омекоти обувките.
Друг лесен трик за омекотяване на обувките е да сложите в тях плик с вода, който сте завързали добре и да ги сложите за няколко дни във фризер.
Твърдата естествена кожа на обувките може да бъде омекотена с помощта на гъша мас или заешка мас. Не се препоръчва използването на свинска мас, защото тя може да стане причина за появата на петна върху обработените с нея участъци.
Важно е да уточним, че може да се омекотят обувки и да се отпуснат само на ширина. Тези хитрости не са приложими, ако сте объркали номера си и сте си взели 1-2 номера по-малки обувки.
Също така не ви препоръчваме да използвате тези хитрини върху обувки, които не са от естествена кожа или велур.