Колко расте косата на месец?

Колко расте косата на месец?
Снимка: ezine.bg
11.10.2015

Скоростта на растеж на косата е различна при различните хора и зависи най-вече от формата на космените фоликули от някои генетични фактори. Затова точен отговор на въпроса колко бързо расте косата за един месец не може да бъде даден.

Според специалистите, при представителите на европеидната раса, косата расте с около 1 см на месец. Все пак тази скорост на растеж зависи и от сезона и от хормоналния баланс в организма. Според някои изследвания косата расте по-бързо през лятото и през светлата част на денонощието.

Нормално е космите да се подновяват постоянно, което означава, че всеки ден човек губи определен брой косми. При възрастните хора броят загубени косми за един ден може да бъде до 200, а при децата – 50-80 бр. Косата може да бъде здрава, само когато е обгрижване. Хранителният режим е много важен за здравето на косата – трябва да се набавят достатъчни количества цинк и витамин В12, които са необходими за дължината и здравината ѝ.

Липсата на тези вещества може да причини накъсване на косъма и забавяне на растежа му. Затова ако косата расте твърде бавно, най-добре е да си проверите хормоните, за да се уверите, че всичко е наред. Друга причина, която може да забави скоростта на растеж на косата, е нередовното ѝ подстригване. Когато тя нацъфти и се изтощи, растежът се забавя.

Виж повече

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Juja
Juja
24.02.2016 00:56
Това не е вярно де да беше да расте с 1см на месец косата ми каква дълга щеше да бъде ох мале косата расте ако не се постригва да речем 1-2години аз моята коса не я постригвах 2г,беше ми до врътъ къса сега е до кръста след 2г,започнах да я постригвам по често на 4месеца 1 път с милиметри я постригвам но правя си маски и домашни и други козметични от магазина от аптеката и така
0
0