ezine.bg»Съвети»Колко трябва да е разликата между долната и горната граница на кръвното налягане?

Колко трябва да е разликата между долната и горната граница на кръвното налягане?

Колко трябва да е разликата между долната и горната граница на кръвното налягане?

Малцина без медицинско образование са запознати, какво точно означават двете стойности на кръвното налягане и не знаят, че кръвта не тече от горното кръвно налягане към долното. Всъщност става дума за налягането на кръвта на едно и също място, но в два различни ключови момента.

По-високата стойност на кръвното налягане показва налягането в момента на сърдечния удар, а по-ниската кръвна стойност показва колко е налягането непосредствено преди следващия удар.

Разликата между двете стойности всъщност представлява ритъма на кръвотока. Колкото по-голяма е тази разлика, толкова по-неравномерна и пулсираща е пулсовата честота, а оттам и рискът за здравето, защото се повишава разкъсващата сила на кръвта.

Разликата между горната и долната граница на кръвно налягане трябва да се движи в порядъка на 30-60.

От всичко казано до тук можем да си извадим извода, че по-голямата разлика между горната и долната граница на кръвното налягане е по-опасна от по-малката разлика или т.нар. събиране на границите.

Горната граница на кръвното налягане, т.нар. систолично налягане, трябва да се движи между 120-140. Превишаването на тези стойности е сигнал, че артериите са загубили своята еластичност или са блокирани от шлаки.

Стандартните стойности за долната граница на кръвното налягане, т.нар. диастолично налягане, са между 65 и 90, като понижението на тази граница може да е индикатор за скрит безсимптомен инфаркт или скрито кръвотечение.

Съветът има само информативен характер и не замества консултацията с лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
Общо 9 гласували
5 5
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#164026
"Стандартните стойности за долната граница на кръвното налягане, т.нар. диастолично налягане, са между 90 и 120,"

Има грешка в цитирания интервал!
8
1