Опасно ли е поддържането на ниско кръвно налягане?

Опасно ли е поддържането на ниско кръвно налягане?

Постоянната умора и слабост невинаги са в резултат на стрес или нездравословен начин на живот. Често те се дължат на постоянното поддържане на ниско кръвно налягане или т.нар хипотония. Хипотонията се диагностицира, когато кръвното налягане постоянно се е установило в границите под 95 мм (систолично) и под 65 мм (диастолично).

Хипотонията обикновено засяга млади жени на възраст от 20 до 40 години. Разбира се, има и жени, които постоянно поддържат подобно кръвно без това да се отразява на здравето им, защото при тях се касае за физиологична особеност.

Сама по себе си хипотонията не е толкова опасна, колкото хипертонията, но и тя е в състояние да застраши здравето и живота на човек. Когато кръвното налягане рязко спадне и пулсът се забави, което се случва най-често при дълго стоене прав или при преминаването от хоризонтално във вертикално положение, човек може да изгуби съзнание.

Епизодични пристъпи на хипотония могат да възникнат и при напълно здрави хора, ако са се преуморили във фитнес залата или рязко са сменили климатичния пояс, в който живеят.

Понижение на кръвното налягане се забелязва и при функционални нарушения на сърдечносъдовата система, при сериозна липса на витамин В и витамин Е, както и вследствие на инфекциозни и хронични болести, като тонзилит, проблеми със стомашно-чревния тракт и възпаления на дихателните пътища.

Епизодичната и функционалната хипотония обикновено не се нуждаят от лечение, но когато става дума за първична хипотония е добре да се използват препарати, съдържащи кодеин или такива на растителна основа на базата на женшен, аралия, за повишаване на общия тонус на организма.

Ако хипотонията е симптом на някакво заболяване, трябва да се третира основното заболяване и да се унищожат огнищата на хронични инфекциивъзпаление на сливиците и др.

Съветът има само информативен характер и не замества консултацията с лекар.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати