Бозата е слабо ферментирало или неферментирало питие. Боза се приготвя основно от брашно, вода, захар и закваска. Тя е много хранителна, тъй като съдържа много въглехидрати, минерали и витамини от група B. Ето и рецептата за приготвяне на боза.
Рецепта за домашна боза
Необходими продукти: 2 ч.ч. брашно, 2 ч.ч. захар, 5 литра вода, 1 ч.ч. закваска
(Закваската може да приготвите от 2 с.л. брашно, 1 ч.ч. хладка вода и 1 с.л. захар или може да използвате чаша готова боза). Относно брашното, може да използвате ръжено или пшеничено брашно, може и комбинация от двата вида.
Начин на приготвяне: Първо препичаме брашното, като внимаваме да не загори. Прибавяме около 500 мл хладка вода и разбъркваме. Към тази смес изсипваме захарта и останалата част от водата.
След като заври, оставяме още за 5-6 мин. След това махаме от огъня и когато леко се охлади, добавяме закваската или готова боза. Изстиналата вече домашна боза наливаме в стъклени бутилки и слагаме в хладилника.
Напоследък все повече хора добавят към бозата какао, по този начин цветът и вкусът на бозата се променят. Така че, ако решите, може да добавите и 2 с.л. какао.