Колко време продължава менопаузата?

Колко време продължава менопаузата?

Менопаузата настъпва, когато женските яйчници окончателно престанат да функционират. Този процес на прекратяване на менструацията и пълната невъзможност за забременяване е естествен момент от живот на жените и е строго индивидуален.

Настъпването на менопауза е свързано с необратимите промени в женската полова система, които настъпват с годините. Постепенно яйчниците престават да отделят годни за оплождане яйцеклетки, жените престават да менструират и хормоналният им баланс се променя.

И въпреки че настъпването на менопаузата е строго индивидуално и при различните жени настъпва на различна възраст, менопаузата продължава до края на живота на жената.

В момента средната възраст на настъпване на менопауза в световен мащаб е 50-51 години. Поставянето на самата диагноза се прави въз основа на ретроспективни данни. При липсата на менструация в продължение на 12 последователни месеца, когато липса друга причина за ненастъпването на менструация, се смята, че жената е в менопауза.

Една от най-непритятните страни на менопаузата са симптомите, свързани с хормоналните промени, които настъпват години преди окончателното спиране на месечния цикъл. Става дума за нередовен мензис, горещи вълни, нарушения в съня, промени в настроението, ниско либидо и др.

Рейтинг

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати