Колко често цъфти орхидеята?

Колко често цъфти орхидеята?

Отглеждането на орхидеи е цяло изкуство. В края на краищата този процес е много необичаен и доста различен от баналната грижа за другите стайни растения. Поливането на орхидеята не се препоръчва често. Неправилната грижа и най-малкото отклонение от съветите на специалистите могат да доведат до изгниване на орхидеята.

За да отговорите на въпроса колко често орхидеята цъфти у дома, първо трябва да разберете на колко години е вашето цвете. Препоръчва се да се изясни този въпрос с продавачите при покупка, но ако това не е възможно, можете да разберете по броя на листата. Орхидеите цъфтят по-често през зимния сезон. Здравите млади растения най-често не цъфтят, затова не се отчайвайте - най-вероятно цветето все още не е „узряло“ до желания етап.

Средно орхидеята цъфти поне два до три пъти годишно, продължителността на този период е от два месеца до шест месеца. Някои сортове, например, фаленопсис, при правилна грижа цъфтят през цялата година, без да изискват щателна грижа в замяна. Ключът към честия цъфтеж на орхидеите са комфортните условия.

Случва се обаче орхидеята да свиква с тези твърде добри условия и да престава да ви угажда с красиви съцветия, в този случай растението се препоръчва да се "шокира". Това означава да създадете стресова ситуация, например, да преместите саксията на ново място, тази техника ще бъде отлична стимулация на растежа.

Цветето се нуждае от специфична светлина. Цветарите се насочват към най-различни трикове, замествайки естествения източник на осветление с флуоресцентни лампи; Изкуственото осветление трябва да бъде осигурено отгоре, над орхидеята.

Всички етапи на растежа на орхидеята зависят най-вече от вида на растението. И това е логично, защото голямото разнообразие от видове предполага собствен, специфичен подход за всеки тип орхидея. Всяка орхидея изисква индивидуален подход.

Третият, но не на последно място фактор, който оказва значително влияние върху честотата на цъфтеж на орхидеята, е хидратацията. Основната препоръка на специалистите е редуването на интензитета на поливане на цветята.

По този начин е възможно да се симулират естествените валежи, които ще имат благоприятен ефект върху растежа на орхидеята. В зависимост от вида, цъфтежът често се появява главно през зимата и продължава около три до четири месеца. Всеки вид орхидея цъфти по различно време и с различна интензивност.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати