ezine.bg»Съвети»Защо ми заглъхват ушите?

Защо ми заглъхват ушите?

Защо ми заглъхват ушите?

Заглъхването на уши е доста неприятно преживяване, което може да се случи на всеки от нас. Но на какво се дължи това? Средното ухо е стерилна кухина пълна с въздух, която е защитена от въздействията на външната среда посредством тъпанчева мембрана.

Именно в тъпанчевата мемрбана се намира механизмът чукче, наковалня и стреме, който по такъв начин преработва звуковите вълни, така че те да попаднат с подходящи сила и диапазон във вътрешното ухо.

За да се поддържа тази среда, въздухът трябва да се обменя, което се осъществява посредством Евстахиевата тръба. Но когато равновесието се наруши, налягането fт двете страни на тъпанчето на ухото не може да се изравни и се получава заглъхване, което от порядъка на 10-15 децибела.

Заглъхването на ушите може да се дължи на различни причини. Обикновено то засяга хора с определени дефекти на средното ухо, околните структури или комбинация от двете. Заглъхването на ушите може да се причинено и от остра и хронична хрема, изкривена носна преграда, полипи, трета сливица при децата.

Остър отит може да стане причина за изтънявана на тъпанчетата и хлътването им навътре, което може да е съпроводено със заглъхване на ушите.

Обикновено ушите заглъхват при полет, изкачване на високо надморско равнище или къпане в басейн или море. Но постоянно заглъхване на ушите може да се получи при възрастни хора с атеросклероза, промени в кръвното налягане и шипове в областта на шията.

Съветът има само информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати