До колко години се расте на височина?

До колко години се расте на височина?

Високият ръст винаги се е считал за предимство, за признак на здраве, както и на сила. При всички хора ръстът е генетично заложен и онези, които имат майка манекенка или баща волейболист, нямат основания за притеснения относно своя ръст.

Но мнозина, които нямат техните гени, и се надяват да пораснат по-високи, се питат до колко години хората растат.

Хората преминават през два основни етапа на растеж. Първият е от раждането до двегодишна възраст. Той е свързан с бързото израстване на организма и пригаждането му към околната среда. В този период новороденото трябва да се научи да ходи, да се храни само и т.н.

Вторият пик на растежа при човек е около пубертета. Той се наблюдава между 11-14 години при момичетата и 13-17 години при момчетата. В този период те израстват много бързо и се оформят половите им белези.

Около 20-годишна възраст хората достигат своя костен пик, след което темпът на растеж рязко спада. Свойството на костите да нарастват е много минимално след 20-годишна възраст.

Окончателното спиране на растежа се наблюдава, когато растежната зона в краищата на костите се калцифицира, което настъпва около 21-25 годишна възраст. В изключително редки случаи може да се наблюдава нарастване на ръст до 30-годишна възраст.

Рейтинг

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати