Какво представлява хеликобактер пилори?

Какво представлява хеликобактер пилори?

Хеликобактер пилори е инфекция, която е една от най-разпространените при човека. Хеликобактер пилори се пренася по битов път, чрез замъсени храни и напитки, неспазване на правилата за лична хигиена. Според някои специалисти инфектирането настъпва още в детска възраст.

Бактерията е единственият микроорганизъм, който може да оцелее във висококиселинната среда на стомаха. Хеликобактер пилори е със спираловидна форма и има камшичета, които позволяват директно навлизане в стомашната лигавица.

Хеликобактер пилори е сред основните причинители на язвената болест. Освен язва, нелекуваната инфекция може да причини различни други възпаления на стомаха и дванадесетопръстника, дори рак.

В около 80% от случаите бактерията не причинява никакво заболяване, но въпреки това е причина за възпаления, проявяващи се със парене и болки в стомаха, подуване на корема, киселини, гадене и повръщане. Ако хеликобактер пилори не се лекува в ранен етап, тя преминава в хроничен гастрит, язва.

Не всички хора, които имат диагностициран Хеликобактер пилори трява да се лекуват. На лечение подлежат тези, които имат симптоми и оплаквания. Терапията включва назначаване на различни антибиотици и други специфични методи.

Рейтинг

3.5
Общо 2 гласували
5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати