Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Статии»Здраве»Чай от шипки регулира стареенето на тъканите

Чай от шипки регулира стареенето на тъканите

AdminAdmin
Администратор
1k1463
Чай от шипки регулира стареенето на тъканите

През късната есен шипките са в изобилие и може да ги откриете в почти всяко кътче на природата. Те са невероятно полезен плод, с който може да запазите здравето и младостта си затова ги използвайте при първа възможност.

Шипковите плодове се употребяват широко в хранителната промишленост за приготвяне на мармалади, сиропи и др. В тях има богато съдържание на каротин (провитамин А), витамин В1, витамин В2, витамин РР, витамин К, рутин и голямо количество витамин С.

Освен тези съставки в шипките се съдържат още танини, захари, пектинови вещества, органични киселини, калиеви, натриеви, магнезиеви, железни и фосфорни соли.

Съдържанието на витамин С в шипките зависи от ред фактори - както от местонахождението на растението и климатичните условия, така и от зрелостта на плодовете при брането им.

Най-много витамин С се съдържа в шипките от планинските местности, които са обилно нагрявани постоянно от слънчевите лъчи. Тези плодове в действителност са по-богати на витамин С, отколкото шипките, виреещи в по-ниските и по-слабо сгрявани от слънцето места.

Най-богати на витамин С са твърдите червени и оранжеви плодове, докато презрелите и омекнали плодове са с по-малко витаминно съдържание. Същинска бомба от витамин С са сушените под вакуум шипкови люспи, в които концентрацията на витамина е до 3 пъти по-голяма от тази в пресните плодове.

За да си приготвите шипков чай две препълнени супени лъжици (около 40 г) сушени шипки се поставят в торбичка от марля. Те се слагат в 400 мл кипяща вода, прибавя се 30 г пчелен мед или 20 г захар и се варят в емайлиран съд около 15 мин.

Така приготвеният шипков чай се оставя да престои 5-6 часа, за да се извлече напълно съдържащият се в шипките витамин С. По желание може да се прибави и парченце лимон.

Чай от шипки регулира стареенето на тъканите

Ако приготвите така своя шипков чай, може да сте сигурни, че в него има максимално съдържание на витамин С. Заливането на шипките с вряла вода прекъсва разрушителното действие на ензимите, окисляващи витамина, а прибавените във водата захари му влияят стабилизиращо.

Този шипков чай може да се пие топъл или да се съхранява на студено в хладилник. Торбичките с шипки могат да се използват за 2-3 варенета.

Няма как да объркате приятния и леко накиселяващ вкус на шипковия чай. Докато го пиете ще донесете наслада на сетивата си и полза за здравето си. При него няма противопоказания – може да се пие от най-ранна кърмаческа възраст до дълбоки старини.

Благодарение на съдържащия се в него витамин С се намалява натрупването на холестерол в организма, което регулира стареенето на тъканите. Чаят от шипки допринася за по-правилното извършване на обмяната на белтъчините, въглехидратите, както и на някои минерални соли.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
54
44
35
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Руми
Руми
04.07.2013 21:33
Мед не се вари, прибавя се след като поизстине напитката.
23
1
Калоян
Калоян
31.10.2015 12:40
Правилно!!!
3
1
iskra
iskra
20.01.2014 09:10
Права си Руми за меда.Бих искала да споделя за тези които пият чаи от шипки, че могат да натрошават прдварително сухите шипки между кухненска хартия /например/, както и да прецеждат готовия чаи през филтарни торбички за чаи.Подобни са на тези за филтарно кафе.Много са удобни,финни са , и не пропускат "досадните" иглички.
4
0