Ezine.bg»Тричане - Изумителна традиция

Тричане - Изумителна традиция

Тричане - Изумителна традиция
Изумителна традиция! Спира ми дъха всеки път когато видя снимки или репортажи от този кошмар. Абсурдността на вярванията на тези хора са крещящ пример за простотията и забавеното развитие на някои хора в някои български села.

Крайно нехуманни и изостанали, невъзможно да се оправдаят. Това са традициите свързани с болка, ненормално отношение и невъобразими щети, които се нанасят на невинни животни. На изпълнението на този кошмар, забележете, присъстват и деца . . . няма как да се очаква от тях да са нормални, чувствителни и загрижени за животните граждани утре. Този ад за кучетата се причинява от млади мъже – усмихнати, доволни и готови на всичко да пазят варварската си традиция. Те вече знаят, че цивилизования свят ги осъжда.

Те разбраха, че това е традиция, която е трябвало да отмре преди векове, но не спират . . . не ми го побира главата. На 13 април 2011 г. 41-то Народно събрание прие промени в Наказателния кодекс за криминализиране на обичая. Това е реакция на съвременно правителство, на хора с европейски ценности и морал. Обаче, плебеите /не се сещам за по-подходяща дума/ , подръжници на тази глупост смятат, че това странно действие трябва да се изпълнява на празника Чист понеделник (наричан поради това и „Песи понеделник“) — понеделникът от т. нар. „Тодорова неделя“. Според народното вярване, този обичай цели да предпази домашните кучета от болестта бяс. Известен е главно в Източна и Южна България, както и в някои части на Централна България. Абе хора!?!?!? Бяс???? Не сте ли чували за ваксини и лекарства? До вашите села не стигат ли достиженията на съвременната медицина? Аз предлагам, щом сте на този етап на развитие да ползвате подобни методи за лечение и на децата и семействата си. Пускане на кръв, пиявици, горене и т.н. Всичко било безвредно за кучето!? Това, че някак си оцеляват, след „процедурата” не го прави нормално. Вържете ваш близък по този начин, изпълнете ритуала и нека после излезе от водата щастлив и оздравен . . .пълни глупости!!! Но има и още - правила се и връзка между обичая и началото на Великите пости, т. е. забраната за употреба на определени храни, в смисъл да се приобщи и кучето към тази забрана, като така се регулира нравственото му поведение.

Е тук вече да се смея ли, да плача ли . . не знам??? Е това граничи с шизофрения. Ами ако забележите, че кучето е без настроение или в нарушен вътрешен баланс по друго време на годината? Ужас! Може би цялото село трябва да се подложи на регулиране на нравственото си поведение. Така или иначе тези хорица вече изглеждат като с бяс. И накрая - според по-остри критици всяка забрана на народен обичай е обърната срещу родовата памет чрез която оцелява всеки народ. А благодаря! АЗ НЕ ЖЕЛАЯ ТАКАВА РОДОВА ПАМЕТ И НЕ ЖЕЛАЯ ДА ОЦЕЛАВАМ ЧРЕЗ ТАКИВА ОБИЧАИ.

Е наистина няма такава държава!!!
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Коментари (6)

Изпрати
нинджа
нинджа
08.01.2015 21:38
при нас е весело. това е въртележка за кучета.според мен традициите трябва да се поддържат.Наши.А не да присаждаме чужди.
1
2
0bi
0bi
02.07.2014 17:08
Триченето е по-безопасно и безболезнено за животното отколкото ходенето на човек с боси крака по разпалени въглени.
Напишете също емоционално писмо и срещу нестинарството.
1
4
Калисто
Калисто
12.12.2014 17:34
само че нестинарството е собствен избор и умение. Да си питал кучето дали иска ? как предпочиташ: да ти прасна един камшик с разрешение или без ? после ще ти четем емоционалното писмо....
2
0
Алеьандра
Алеьандра
12.08.2014 13:22
А в нестинарството да не би да се разхождат вързани и насила върху тези въглени???Май самички си тръгват...
2
0
Деница
Деница
05.03.2014 22:47
Ами както и да го сложиш е нехуманно.Всички знаем,че не само хората усещаме болка.Е,един нормален човек би ли искал да нарани животно,видиш ли,за негово добро.Разбирам да става въпрос за добив на месо,кожи и т.н.Това не може да бъде спряно.Хората се нуждаем от месо.То е закодирано в нас,ние сме всеядни и се нуждаем от някои неща,които само месото може да ни осигури.Да убиеш животно при самозащите също разбирам.Но да причиняваш болка без видима причина не разбирам.И що за тъп аргумент е:"Те си ги гледат,ако искат може да ги убият"?И м-у другото,до автора,трябваше да напишеш изумително нехуманна традиция.
1
0
Име?
Име?
20.02.2014 19:50
Това е за издръжливост на кучета! Не ги измъчват, не ги изтезават и не ги убиват! Така, че като не ви харесва не го гледайте! и не се занимавайте с хората! Те си ги хранят, те са си ги гледали и ако искат дори могат да си го убият без дори и да разберете! Така, че всяка жаба да си знае гьола ае сиктир бе!!! Аман от философи!
3
11
Лорд Джон
Лорд Джон
20.03.2014 06:29
Искаш ли да те купя и да правя с теб каквото си искам?
5
0
Мара
Мара
28.01.2014 00:20
Тъпотии ,простотии...Тия хора християни ли са?
1
2
Спиро, твойта мама !
Спиро, твойта мама !
18.06.2015 13:44
И какво ако не са ?!
0
0
бесен
бесен
21.01.2014 21:10
Уродливо е. Варварско е. Но кой и как да набие това в чутурите на селтаците? На Държавата не и пука, а нека си тричат псетата в средна и западна Европа, да видиш какви ядове ще берат диваците:(
5
2

Рейтинг

4
Общо гласували: 3
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

От другите ни сайтове