Ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»За контрацептивите от А до Я

За контрацептивите от А до Я

ХрисиХриси
Новак
3122
Презервативи за контрацепция

Контрацептивите са медикаменти, предназначени за предпазване от забременяване. Това е метод за защита от нежелана бременност и начин двойките да се насладят един на друг максимално, когато все още не са готови да увеличат семейството си. Така че, ако този път сте пропуснали да се предпазите с презерватив или стане гаф, може да се консултирате с гинеколог, който да ви предпише противозачатъчни, за да сте по-спокойни.

Съществуват редица твърдения, митове и въпроси относно контрацептивите. Нека научим малко повече за тях, разглеждайки контрацептиви за жени.

Противозачатъчните таблетки са няколко вида:

Монопрогестогенни – предотвратява забременяване, благодарение на съдържанието на прогестерон. Подходящи са дами, които са активни пушачи и са над 35-годишна възраст, за жени, които кърмят или имат проблем със съсирването на кръвта.

Монофазни – съдържат еднакво количество прогестерон и естроген. По принцип нямат странични ефекти, но има малка възможност от възникването на такива, заради съответните хормонални нива в организма. Те са индивидуални.

Бифазни – според фазите на месечния цикъл, се проявява различно съотношение между естроген и прогестерон. Могат да се появят странични ефекти, заради резките хормонални промени.

Трифазни – името им подсказва за трите различни дозировки от прогестерон и естроген, според фазите на цикъла. Рядко могат да възникнат странични ефекти, тъй като тези таблетки дават на тялото възможност да се адаптира към променените хормонални нива.

Комбинирани – бременността се предотвратява, заради наличието на естроген, който не позволява оплождане на яйцеклетката. Прогестеронът също полага усилия в тази посока, препречвайки пътя на сперматозоидите към нея.

Препоръчително е преди да вземете съответното хапче, да се консултирате с лекар, за да ви предпише най-подходящото. Възможните странични ефекти от противозачатъчни, които биха могли да възникнат са: промени в настроението, топли вълни, умора и отпадналост, понижено либидо, повръщане, гадене, болки в гърдите, замаяност, повишаване на килограми.

Противозачатъчни за контрацепция

Както всяко нещо, контрацептивите също имат своите плюсове и минуси. Основното им предназначение се определя като положително качество, но те имат и други такива.

Мнението на дамите, които не са прибягвали до тях, а само са дочули нещо от някъде е, че таблетките водят до напълняване. Всъщност, ефектът е напълно противоположен. Те съдействат за намаляване на килограмите. Това се случва, заради съдържанието на дроспиренон – вещество, което предотвратява задържането на течности в организма.

Таблетките намаляват или напълно премахват болката при менструация, което е изключително предимство за дамите, които имат болезнена такава.

Те съдейства за красива кожа и блестяща коса. Могат да помогнат срещу акне, себорея, както и при мазна коса или кожа.

Логично – повишават либидото и сексуалното желание. Правят усещането много по-силно, съдействайки за максимална наслада при полов акт.

Доказано е, че противозачатъчните намаляват риска от рак на яйчниците. Според проучването, благодарение на тях са предотвратени повече от 200 000 случая за последните 50 години.

Разбира се, горе посочените твърдения са валидни, когато вземате подходящите за вас контрацептиви и когато те не проявяват странични ефекти!

Що се отнася до ефективността на контрацептивите, счита се, че тя е 99%. Все пак, трябва да знаете, че няма метод, който да ви гарантира заветните 100%. Има случаи, при които независимо от взетите мерки, бременността е факт. Разбира се, те са редки и може би при става дума за... съдбата, която е определила, че ще имате дете точно в този момент.

Хапчетата могат да се приемат толкова дълго, колкото е необходимо. Вашият лекар или гинеколог ще ви предпише най-подходящите, както и периода за който трябва да ги приемате, паузите, които трябва да правите, според менструацията и ще ви запознае с всичко, което трябва да знаете за тях.

Освен таблетките има и други начини, чрез които може да се предотврати нежелана бременност. Разбира се, има и контрацептиви за мъже. Ето какви са другите най-разпространени методи за контрацепция.

Презервативи – другия най-популярен начин за предпазване както от бременност, така и от болести, предавани по полов път.

Гел против забременяване, който спира производството на сперматозоиди. Поставя се ежедневно върху раменете и ръцете с цел спиране на образуването на тестостерон, който носи отговорност за наличието на сперматозоиди.

Вътрематочна спирала за контрацепция

Вътрематочна спирала – малки средства, които се поставят в матката, за да се предотврати образувана на ембрион. Техният срок е от 3 до 5 години. Подходящи за дълга, моногамна връзка, както и за дами, които не желаят повече деца и искат да са сигурни, че ще предотвратят забременяване. Спиралата осигурява ефективна и дълготрайна защита. Поставя се от акушер-гинеколог. Обикновено, поставянето им е съпроводено от по-обилна менструация, болки в коремната област или временен дискомфорт.

Свещички против забременяване – за дами. Разтварят се от телесната топлина, образувайки фина пяна, която спира действието на сперматозоидите. Поставят се във вагината след полов акт.

Контрацептивен пластир – лепенка, чрез която се отделят хормони през кожата, право в кръвта. Поставя се на суха, чиста кожа, върху корема, рамото или бедрото, но не и на гърдите. Сменя се на три седмици.

Вагинален пръстен – поставя се във вагината и се подменя на 3 седмици. Той е мек и гъвкав, съдържащ контрацептивни хормони. Можете да го поставите и сами, но за всеки случай се консултирайте с гинеколог.

Съществуват и други методи за контрацепция, част от които е и стерилизацията, която е възможна и при двата пола. Важно е да се знае, че тя е необратим процес.

Най-важното при половия акт, валидно и за двата пола, е предпазването от инфекции и венерически болести. Що се отнася до нежеланата бременност, защитете се по най-подходящия и приемлив начин за вас самите. Не правете нищо преди да сте се консултирали с лекар или гинеколог, тъй като става дума за най-важното нещо в живота – създаването на дете. Бъдете внимателни, за да може, когато настъпи моментът и се почувствате готови, да се радвате на най-малкия трети член на своето семейство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest