Трапезната маса е един от основните и най-обемни елементи от обзавеждането на дома. Нейният избор е важна задача, която заслужава сериозно отношение и внимателно обмисляне.
По принцип, най-добрата трапезна маса за вашия дом би била тази, която пасва идеално в пространството на трапезарията, има солидна и устойчива на износване конструкция, вмества се във вашия бюджет и е в стил, който ще обичате години наред.
Но това, което е най-важно при избора на трапезната маса е, че тя не е просто мебел. Тя е място, където семейството се събира и посреща гости на вкусни гозби и безкрайни разговори, където децата пишат домашните си, рисуват, играят на „Не се сърди човече”, или редят забавни пъзели. Трапезната маса е сърцето на дома!
Предлагаме ви няколко полезни съвета и насоки за правилния избор на трапезна маса.
1. Място и размер
Да определите местоположението и размера на трапезната маса е първата стъпка, която трябва да предприемете, далеч преди да направите своя избор на конкретния артикул. Помнете! Вашата трапезна маса трябва да пасва оптимално в зоната за хранене. Затова е важно да прецените обективно обема и планировката на това пространство. Това ще ви даде ясна представа колко голяма да е трапезната маса и къде точно да я разположите, така че тя да не се окаже „слонът в стаята”.
Какво да измерим и предвидим:
- Измерете дължината и ширината на зоната, в която ще поставите масата.
- Извадете от тези замервания по около 90-100 см. (по възможност и повече); така ще получите площта, с която разполагате за масата, като ще сте сигурни, че ще имате достатъчно пространство около нея за поставяне на столове и за комфортно ползване.
- Преценете къде бихте желали да поставите масата и, използвайки цветно тиксо, очертайте върху пода контур с реални размери. Предвидете от всички страни онези 90-100см., за които споменахме по-горе за да сте сигурни, че около масата ще има достатъчно пространство.
- За по-реална обемна визуализация на бъдещата мебел, вземете в предвид и височината. Стандартната височина на трапезните маси е 74-78 см.
- Помислете и за това колко души ще ползват масата ежедневно. При по-малки семейства ще е достатъчна по-малка маса; за по-големи семейства ще е необходима по-голяма. Ако през седмицата масата се ползва само от семейството, а през уикендите и по празници събирате фамилията и гости, една средно голяма разтегателна маса ще е най-доброто решение.
- И накрая, мястото и размерът на трапезната маса ще зависят и от архитектурния план на жилището. Ако разполагате с отделна трапезария, можете да си позволите по-голяма маса. За дневен тракт или малка кухня, изберете по-малка или дори сгъваема маса.
2. Форма и конструкция
Заложете на традицията и изберете трапезна маса в някоя от най-разпространените за плота форми: правоъгълна, квадратна, кръгла, или овална.
Веднага трябва да отбележим, че правоъгълната и овалната форми са по-подходящи за по-обширни зони за хранене и за по-големи семейства, докато кръглата и квадратната форми са чудесен вариант за малки семейства и по-ограничени площи. Разбира се, при всички варианти има опции с разтягане, което освен че осигурява повече места, променя и самата форма на масата.
От друга страна, различните форми предполагат и различни начини на ползване. Кръглите и овални маси събират повече хора около себе си и предразполагат към по-задушевна и приятелска атмосфера. Квадратните и правоъгълните са малко по-”строги” и ограничават прекалената близост на хората около тях.
Освен по форма, трапезните маси се различават и по конструкцията на основата. Традиционно, има 3 вида основи – с четири крака, с един „пиедестален” крак, и основа тип „дървено магаре”. Основата се захваща към плота с подходящи здрави монтажни елементи и би трябвало да е достатъчно стабилна за да поддържа масата в нормална и разгъната позиция. Когато избирате своята трапезна маса, би било най-добре лично да проверите тази характеристика.
Понякога, при много евтините маси, основата е закрепена само с лепило и няколко мебелни телбода!
Също както формата на плота, видът на основата определя колко човека можем да настаним около масата, така че те да се чувстват удобно.
3. Материал и стил
При избор на материал за трапезната маса трябва да помним, че това е мебел, която се ползва ежедневно и интензивно. Затова ви препоръчваме да заложите на стабилни и дълготрайни материали.
Дървото е най-традиционният и най-предпочитан материал. Дървената маса е стабилна и здрава и може да се използва години наред. Този материал позволява също и голямо разнообразие по отношение на цвят и дизайн. Освен всичко останало, дървената маса придава и неповторим домашен уют. По-евтин вариант са масите от плоскости, където тънък слой от масивно дърво (или материал, изглеждащ като дърво) се залепва към шперплат или друга дървесна сърцевина.
Пазарът предлага и множество по-съвременни материали за трапезни маси – метал, закалено стъкло, дори и пластмаса, като често тези материали се комбинират, включително и с дърво, за да се постигне максимална здравина и устойчивост на ползване и износване.
А що се отнася до стила, подходете разумно и не се увличайте по модните тенденции. Нали не искате след година-две да погледнете към трапезната си маса и да си кажете: „Какво съм си мислил тогава? ! ” Заложете на класиката!