ezine.bg»Статии»Красота»Красива Усмивка»Съвети за почистване на зъбни протези

Съвети за почистване на зъбни протези

Грижете се редовно за своите зъбни протези
Магнитни стелки за акупресура
Препоръчано за теб:
Магнитни стелки за акупресура
13.00 лв.
Виж ››

Подвижните частични или пълни зъбни протези изискват правилна грижа, за да ги подържатe чисти, без петна и да изглеждат възможно най-добре.

Ето някои съвети за добра грижа на зъбните протези:

Почиствайте протезите поне веднъж дневно

Да, това не са естествените ви зъби, но това не означава, че те не задържат храна и не трябва да се мият. Всекидневното почистване ще ви отърве от неприятности като зъбен камък, плака, инфекция или възпаления в устната кухина.

Извадете и нежно почиствайте протезите си ежедневно, след хранене. Накиснете ги и ги почистете с мека четка и неабразивен почистващ препарат, за да отстраните храната, плаката и други отлагания. Избягвайте гореща или вряща вода, която може да деформира вашите протези. Не използвайте избелващи продукти, защото те могат да отслабят протезите и да променят цвета им.

Ако използвате лепило за зъбни протези, почистете каналите, които пасват на венците, за да отстраните останалото лепило. След отстраняването на протезите, изплакнете устата си с вода, след което масажирайте внимателно венците, езика и небцето си с мека четка за зъби.

Работете внимателно с протезите си

Пазете протезите си от механично повреждане. Уверете се, че не ги огъвате или повреждате пластмасата или скобите при почистването.

Накиснете протезите си през нощта

Препоръчително е да махате протезите си преди лягане, за да дадете почивка на устата. Повечето видове зъбни протези трябва да останат влажни, за да запазят формата си. Поставете протезата във вода или лек разтвор за накисване през нощта. Консултирайте се с вашия стоматолог за правилното съхраняване на протезите ви през нощта.

Почистване на зъбни протези

Следвайте инструкциите на производителя за почистване и накисване. Не накисвайте протези с метални приставки в разтвори, които съдържат хлор, тъй като той може да замъгли и корозира метала. Изплакнете добре протезите, преди да ги поставите обратно в устата си, особено ако използвате разтвор за накисване на протеза. Тези разтвори могат да съдържат вредни химикали, които причиняват повръщане, болка или изгаряния при поглъщане.

Планирайте редовни стоматологични прегледи

Ако искате зъбните ви протези да ви служат добре, посещавайте редовно вашия зъболекар. Той ще ви посъветва колко често трябва да правите професионално почистване.

Вашият стоматолог може да ви помогне да осигурите подходящо прилепване, за да предотвратите приплъзване и дискомфорт, както и да проверите вътрешността на устата си, за да се уверите, че е здрава. Потърсете зъболекаря си незабавно, ако вашите протези се разхлабят. Свободните протези могат да причинят дразнене, рани и инфекции.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest