Ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Кога да вземем на детето домашен любимец?

Кога да вземем на детето домашен любимец?

Дете с домашен любимец

Отглеждането на домашен любимец е сериозна стъпка за едно дете и неговите родители. От една страна, трябва да сте наясно с всички отговорности, които вървят ръка за ръка с радостите около животинчето. А от друга страна, трябва да сте напълно сигурни, че в отношенията между малчуган и домашен любимец никой няма да навреди на другия.

Кога да вземем домашен любимец на детето? Няма точна възраст, в която да се препоръчва строго детето да си има животинче. Ако например сте двойка с домашен любимец и очаквате първата си рожба, може да се окаже, че вашето куче или котка е страхотна бавачка за новото попълнение на семейството.

Но пък ако все още нямате домашен любимец у дома и обмисляте кога да вземете животно на детето си, то по-добре да изчакате то да поотрасне, за да разбира всичко, което му казвате. Някои специалисти препоръчват това да се случи, след като детето навърши 7-годишна възраст.

Защо се налага това? Когато детенцето е по-малко, то би могло да обърка пухкавото кученце или котенце с играчка и да се отнесе грубо към него. Самото животно също може да изплаши или да нарани малчугана, следвайки своите инстинкти за самосъхранение.

Когато обаче имате дете, което може да действа осъзнато, ще е лесно да обясните на хлапето как точно да си играе и милва домашния любимец. Ще познава и реакциите на съответното животинче.

Хамстерът е добър домашен любимец за деца

Какъв да е първият домашен любимец на детето? Ако нямате никакъв опит в отглеждането на домашни любимци, съветваме ви да започнете с хамстер или морско свинче. Те не изискват толкова грижи, а и животът им е по-кратък в сравнение с този на кучето или котката, които живеят повече от 10 години. Ако все пак искате пале, помислете за такива, които се разбират с деца. Голдън Ретривър е пример за подобно куче.

Разбира се, каквото и да изберете, важно е да проявите много търпение. От вас зависи дали ще обясните добре на детето какво точно да прави. Когато сте съвестен учител, детето ви ще се грижи старателно за своя любимец и тяхното съвместно съжителство ще протече щастливо и благополучно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest