ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Как да откажем детето от компютъра

Как да откажем детето от компютъра

ХрисиХриси
Новак
31416
Ако детето е пристрастено към компютъра, трябва да го откажете
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Съвременните деца не са чували за някои игри от миналото, с които сме израснали и които бяха начин да прекараме времето си навън с приятели. Те растат, заобиколени от телефони, таблети, компютри и какви ли не още джаджи, които съсипват психиката им. Днешните деца не искат да играят навън, защото вкъщи ги очаква преминаването на поредното ниво от любимата електронна игра.

За съжаление, децата се сблъскват с технологичното време, в което живеем, на съвсем ранна възраст. Родителите са тези, които трябва да вземат мерки по този въпрос и да се опитат да ги откъснат от часовете, прекарвани пред компютъра.

Мания е да имаш скъп телефон на 10-годишна възраст, но да не искаш да напишеш домашните си или да прочетеш книгите от летния списък. Лошото е, че някои родители изпълняват прищявките на детето си и му купуват въпросния модерен смартфон. Можете ли да отговорите на въпроса: За какво му е на малкото ви дете последен модел айфон или друга марка?

Вероятно и вие не знаете. Или това е начинът да се отървете от мрънкането му, да сте свободни да ходите на работа и да вършите ежедневните си задачи.

Това отвличане на внимание обаче може да промие ума на детето ви и този подход на отглеждане е абсолютно грешен. Вместо да се опитвате да залъгвате детето си със скъпи устройства, му дайте онова, от което наистина се нуждае то – време, прекарано с вас.

Ето няколко съвета за това как да откъснете детето си от компютъра и как да прекарате повече време с него, показвайки му, че има живот и извън интернет.

Излизайте заедно, за да откажете детето от компютъра

1. Разходете се заедно в парка – карайте колело, вземете си сладолед, заведете кучето на разходка, устройте си пикник, ако времето го позволява.

2. Заведете детето си в библиотека – изберете книжки, които да предизвикат интереса му. Ваша задача е да разпалите любовта му към четенето. Започнете с някоя по-малка, четете заедно с него, нека вижда, че книгите са и ваш интерес.

3. Заведете детето си за риба – тук трябва да се включат бащите. Чудесен начин за сближаване на дете и родител, а и за отказване на детето от компютъра.

4. Сгответе нещо заедно – така ще научите детето си на отговорност. Ще му покажете, че готвенето може да е забавно и че е хубаво да помага вкъщи.

5. Тръгвайте по-рано за училище и разговаряйте по пътя – това важи и за взимате му от там. Говорете с него, нека ви разкаже за домашните си, за приятелите си, за часовете и предмети, които са му интересни.

Семейно пътуване

6. Играйте заедно – не на компютър. Има чудесни настолни игри за цялото семейство – Монополи, Не се сърди човече, Скрабъл и т.н. Това е чудесен начин за прекарване на време с близките, почивка и научаване на нови неща.

7. Отидете на пазар заедно.

8. Пуснете хвърчило заедно.

9. Отидете на почивка – море, планина, лагер, на място, където има много по-интересни неща от телефона му.

10. Учете го да помага в домакинството. Друг ефективен начин да откажете детето от компютъра!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest