Едно от най-вкусните неща, с които можете да се разхладите от пълзящите все по-нагоре градуси през лятото, е лимонов сладолед. Този кремообразен и богат на вкусове десерт може да ви освежи, да задоволи апетита ви към по-скоро вредните комерсиални сладоледи, които са пълни със захар, и да ви накара да забравите за известно време жегите.
Най-хубавото е, че за приготвянето на този страхотен десерт няма да ви е необходимо много време, нито много и скъпи съставки. Освен това всички ще бъдат впечатлени от умението ви да правите истински домашен сладолед.
Необходимите съставки са две чаши бита сметана, една чаша пълномаслено мляко, три четвърти чаша гранулирана захар, щипка сол, настъргана кора от четири лимона, пет жълтъка, половин чаша прясно изцеден лимонов сок.
Сложете едната чаша бита сметана, млякото, захарта, солта и настърганата лимонова кора в дълбока тенджера. Загрейте, докато около ръба се образуват малки мехурчета и захарта се разтвори. Не се вари. Махнете от котлона, покрийте и оставете да преседи един час.
Леко разбийте жълтъците в топлоустойчива купа. Загрейте сметанова смес до етапа на мъничките балончета. Темперирайте яйцата, като добавите няколко лъжици гореща сметана и разбъркате добре, след което върнете всичко обратно в тенджерата.
Загрейте бавно, докато леко се сгъсти. Сместа трябва да е достатъчно дебела, за да покрие гърба на дървена лъжица и да остави следа, ако плъзнете пръста си през нея. Не сгъстявайте твърде много, само до консистенция на пудинг, или сладоледът ще стане зърнест.
Изсипете втората чаша бита сметана в топлоустойчивата купа. Поставете цедка отгоре. Прецедете сместа от сметана и яйца в крема. Разбъркайте. Добавете прясно изцедения лимонов сок. Охладете в хладилник за няколко часа. Така вашият лимонов сладолед ще е готов за консумация след няколко часа.
За рецептата има няколко вариации. Можете вместо лимонова кора да добавите една чаша счукани листа свежа мента или една чаша счукано кафе на зърна.