Ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Как да си направим сок от грозде

Как да си направим сок от грозде

Как да си направим сок от грозде

Точните нива на хранителните вещества и ползите варират между сортовете грозде. Въпреки това като общо правило гроздето е пълно със здравословни флавоноиди, антиоксиданти и няколко витамина и минерала.

Пресният гроздов сок също е известен със своите ползи за сърцето. Това включва поддържане на здравословно кръвно налягане, намаляване на риска от съсиреци и поддържане на здравето на кръвоносните съдове. Да не говорим и за ползите му за здравето на кожата. Гроздовият сок е сравнително нискокалоричен, естествено сладък и не съдържа холестерол.

С оглед на това, трябват ли ви повече причини да си направите гроздов сок? Не? В такъв случай ето и няколко начини как да си направите пресен гроздов сок у дома.

Какво ще ви трябва за домашен сок от грозде

Грозде: Използвайте органично грозде, когато е възможно. От всяко грозде (зелено, червено, черно) ще се получи хубав гроздов сок, но най-добрияt вариант е десертното грозде и това без семки. Добавете допълнителен вкус към сока с прясно изцеден лимонов сок, домашен сок от джинджифил или пресни билки като листа от мента или босилек.

В зависимост от това кой метод за приготвяне на гроздов сок използвате, ще ви трябват един или повече от инструментите по-долу:

- сокоизстисквачка;

- кухненски робот или блендер;

- преса за картофи;

- цедка, дебел филтър за кафе или тензух.

Съвети за най-добри резултати за домашен гроздов сок

Сок от грозде

- Гроздето може да остави петна: така че внимавайте с това, което носите и използвате по време на процеса;

- Избягвайте реактивни съдове за готвене: те могат да придадат метален вкус на домашния гроздов сок;

- Дръжте сока на хладно. Месестата смес от гроздова пулпа и сок ще ферментира бързо, ако бъде оставена твърде дълго на стайна температура;

- Двойно прецеждане: в зависимост от метода, който използвате, може да искате да прецедите сока два пъти, за да го освободите от възможно най-много утайка. Може обаче да оставите сока да престои в съд за 24 часа и утайката ще се установи на дъното. След това можете да прехвърлите сока в друг съд;

- Регулирайте сладостта, ако предпочитате: в зависимост от сорта грозде, който използвате, може да добавите малко подсладител;

- Подгответе гроздето: Първо, изплакнете и премахнете дръжките от гроздето, като отстраните всички наранени и изсъхнали зърна (или такива, които изглеждат недозрели или презрели).

Как да си направим гроздов сок

Грозде

Метод 1 - Използвайте сокоизстисквачка

Да се научите как да правите гроздов сок със сокоизстисквачка, е много лесно, защото тя върши цялата работа вместо вас. Просто прехвърлете измитото грозде в улея на вашата сокоизстисквачка и я оставете да свърши трудната част от работата.

Машината естествено ще прецеди пулпата и семената, така че сокът веднага да е готов за употреба (или замразяване).

Метод 2 - Използвайте блендер/кухненски робот

Как да направите гроздов сок с блендер само за няколко минути. Прехвърлете гроздето (на партиди, ако е необходимо) във вашия кухненски робот или блендер и пасирайте до гладкост (това може да отнеме до 2 минути).

Ако нямате нищо против кашест сок, насладете му се веднага такъв, какъвто е. В противен случай първо прецедете сока през цедка/филтър за кафе. Добавянето на малко количество вода към каната (започнете с ½ чаша вода) може да помогне при смесването.

Метод 3 - Използване на преса за картофи

Виждали ли сте някога откъси от стари филми и картини, показващи как хора мачкат грозде в голяма бъчва с боси крака? Е, този метод е донякъде подобен, с изключение на това, че няма варел и (за облекчение на всички), ще използвате преса за картофи. Прехвърлете измитото грозде в голяма купа или съд. Препоръчително е да използвате контейнер с плоско дъно (като формата на тенджера), за да направите пасирането най-лесно. С пресата за картофи намачкайте гроздето колкото е възможно повече на фина каша, за да освободи гроздовия сок. След това изсипете сока през цедка или филтър за кафе, за да го отцедите от пулпата.

За по-висок добив на сок от грозде: намачкайте гроздето в голяма тенджера с тежка основа. След това оставете намачканата смес да къкри на среден до средно слаб огън за 8-10 минути, като разбърквате и пасирате от време на време (тази стъпка омекотява гроздето, за да стане по-лесно за пасиране). След това прецедете сместа през цедка или филтър за кафе.

Как да съхраняваме пресен гроздов сок

Домашен сок от грозде

За да консумирате максимално хранителни вещества от сока, най-добре е да му се насладите веднага. Въпреки това домашният гроздов сок ще издържи до седем в херметически затворени буркани/кани в хладилника. След това ще започне да ферментира (все още става за пиене, но ще стане по-кисел и ще има известна газировка). Когато остане твърде дълго, сокът ще стане оцет. Може и да замразите гроздов сок, въпреки че размразеният сок има тенденция да губи доста вкус.

Как да използваме остатъците от грозде

Има няколко начина за използване на остатъчната гроздова каша. Те включват:

- Добавянето му към вашите полезни смутита;

- Насладете му се като лека закуска;

- Компостирайте го;

- Използвайте го за приготвяне на предястие за приготвения хляб с квас.

- Изсушете, а след това смелете на гроздово брашно.

Вижте още какво е ампелотерапия и как да отслабнете с вкусна диета с грозде.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest