Точните нива на хранителните вещества и ползите варират между сортовете грозде. Въпреки това като общо правило гроздето е пълно със здравословни флавоноиди, антиоксиданти и няколко витамина и минерала.
Пресният гроздов сок също е известен със своите ползи за сърцето. Това включва поддържане на здравословно кръвно налягане, намаляване на риска от съсиреци и поддържане на здравето на кръвоносните съдове. Да не говорим и за ползите му за здравето на кожата. Гроздовият сок е сравнително нискокалоричен, естествено сладък и не съдържа холестерол.
С оглед на това, трябват ли ви повече причини да си направите гроздов сок? Не? В такъв случай ето и няколко начини как да си направите пресен гроздов сок у дома.
Какво ще ви трябва за домашен сок от грозде
Грозде: Използвайте органично грозде, когато е възможно. От всяко грозде (зелено, червено, черно) ще се получи хубав гроздов сок, но най-добрияt вариант е десертното грозде и това без семки. Добавете допълнителен вкус към сока с прясно изцеден лимонов сок, домашен сок от джинджифил или пресни билки като листа от мента или босилек.
В зависимост от това кой метод за приготвяне на гроздов сок използвате, ще ви трябват един или повече от инструментите по-долу:
- сокоизстисквачка;
- кухненски робот или блендер;
- преса за картофи;
- цедка, дебел филтър за кафе или тензух.
Съвети за най-добри резултати за домашен гроздов сок
- Гроздето може да остави петна: така че внимавайте с това, което носите и използвате по време на процеса;
- Избягвайте реактивни съдове за готвене: те могат да придадат метален вкус на домашния гроздов сок;
- Дръжте сока на хладно. Месестата смес от гроздова пулпа и сок ще ферментира бързо, ако бъде оставена твърде дълго на стайна температура;
- Двойно прецеждане: в зависимост от метода, който използвате, може да искате да прецедите сока два пъти, за да го освободите от възможно най-много утайка. Може обаче да оставите сока да престои в съд за 24 часа и утайката ще се установи на дъното. След това можете да прехвърлите сока в друг съд;
- Регулирайте сладостта, ако предпочитате: в зависимост от сорта грозде, който използвате, може да добавите малко подсладител;
- Подгответе гроздето: Първо, изплакнете и премахнете дръжките от гроздето, като отстраните всички наранени и изсъхнали зърна (или такива, които изглеждат недозрели или презрели).
Как да си направим гроздов сок
Метод 1 - Използвайте сокоизстисквачка
Да се научите как да правите гроздов сок със сокоизстисквачка, е много лесно, защото тя върши цялата работа вместо вас. Просто прехвърлете измитото грозде в улея на вашата сокоизстисквачка и я оставете да свърши трудната част от работата.
Машината естествено ще прецеди пулпата и семената, така че сокът веднага да е готов за употреба (или замразяване).
Метод 2 - Използвайте блендер/кухненски робот
Как да направите гроздов сок с блендер само за няколко минути. Прехвърлете гроздето (на партиди, ако е необходимо) във вашия кухненски робот или блендер и пасирайте до гладкост (това може да отнеме до 2 минути).
Ако нямате нищо против кашест сок, насладете му се веднага такъв, какъвто е. В противен случай първо прецедете сока през цедка/филтър за кафе. Добавянето на малко количество вода към каната (започнете с ½ чаша вода) може да помогне при смесването.
Метод 3 - Използване на преса за картофи
Виждали ли сте някога откъси от стари филми и картини, показващи как хора мачкат грозде в голяма бъчва с боси крака? Е, този метод е донякъде подобен, с изключение на това, че няма варел и (за облекчение на всички), ще използвате преса за картофи. Прехвърлете измитото грозде в голяма купа или съд. Препоръчително е да използвате контейнер с плоско дъно (като формата на тенджера), за да направите пасирането най-лесно. С пресата за картофи намачкайте гроздето колкото е възможно повече на фина каша, за да освободи гроздовия сок. След това изсипете сока през цедка или филтър за кафе, за да го отцедите от пулпата.
За по-висок добив на сок от грозде: намачкайте гроздето в голяма тенджера с тежка основа. След това оставете намачканата смес да къкри на среден до средно слаб огън за 8-10 минути, като разбърквате и пасирате от време на време (тази стъпка омекотява гроздето, за да стане по-лесно за пасиране). След това прецедете сместа през цедка или филтър за кафе.
Как да съхраняваме пресен гроздов сок
За да консумирате максимално хранителни вещества от сока, най-добре е да му се насладите веднага. Въпреки това домашният гроздов сок ще издържи до седем в херметически затворени буркани/кани в хладилника. След това ще започне да ферментира (все още става за пиене, но ще стане по-кисел и ще има известна газировка). Когато остане твърде дълго, сокът ще стане оцет. Може и да замразите гроздов сок, въпреки че размразеният сок има тенденция да губи доста вкус.
Как да използваме остатъците от грозде
Има няколко начина за използване на остатъчната гроздова каша. Те включват:
- Добавянето му към вашите полезни смутита;
- Насладете му се като лека закуска;
- Компостирайте го;
- Използвайте го за приготвяне на предястие за приготвения хляб с квас.
- Изсушете, а след това смелете на гроздово брашно.
Вижте още какво е ампелотерапия и как да отслабнете с вкусна диета с грозде.