Ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Няколко причини защо да хапваме кисели краставички

Няколко причини защо да хапваме кисели краставички

кисели краставички
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.

Мариноването е начин за запазване на реколтата от лятото през цялата зима. Това е основната причина да се приготвят кисели краставички, но те са не само деликатес за зимата, а и храна с много ползи за организма поради състава им.

Състав на киселите краставички

Ценните свойства на киселите краставички зависят от начина на мариноването им. Все пак основният компонент във всички е водата, така че те имат сходни полезни свойства. В 100 грама кисели краставички се съдържат:

- 16 килокалории

- 0.8 грама протеини

- 0.1 грам мазнини

- 2.5 грама въглехидрати

Витаминният и минералният състав в тях са впечатляващи.

- Витамин А - за зрителна острота

- Витамин Е - за висок имунитет, за здрава и красива кожа

- Витамин В1 - за нормална храносмилателна функция, за бърз растеж на косата

- Витамин В2 - за мозъчната концентрация, срещу главоболие, за добро състояние на кожата

- Витамин РР - за здравето на стените на кръвоносните съдове, за работата на сърдечния мускул

- Витамин С - за укрепване на имунната система и кръвоносните съдове

- Витамин В4 - за добро храносмилане и намаляване на нервното напрежение

- Витамин В9- за борба с депресиите, за подобряване на паметта

- Витамин К - за добра чревна флора, за възстановяване на женското тяло след раждане

Минералите и микроелементите в киселите краставички са представени от: желязо, фосфор, калий, натрий, калций, магнезий и други.

Полезни свойства на киселите краставички

Киселите краставички са ниско калорична храна, съдържаща много пробиотици. Това са полезни бактерии, които подкрепят чревната флора. Млечнокиселата ферментация, която протича при киселите краставици, превръща захарта в млечна киселина, а в чревния ни тракт същите бактерии насърчават здравословното храносмилане и силната имунна система.

Ферментацията води до намаляване на мускулните крампи при консумацията на киселия продукт, благодарение на богатия състав на електролити. Такива са калия и натрия, намиращи се в добри количества в този деликатес.

Киселите краставички имат нисък гликемичен индекс и се явяват регулатор на кръвната захар. Заедно с пробиотиците в състава, те поддържат здравето на червата, стимулирайки растежа на полезните бактерии.

Фибрите, които са в отлични количества също играят роля за балансиране на чревното здраве.

Всички туршии, в това число ферментиралите краставички, съдържат антиоксиданти, защитаващи клетките от свободните радикали, поддържат състоянието на кожата и забавят стареенето.

Витамин К в тях поддържа костите и регулира кръвосъсирването. Консумацията на кисели краставички почиства токсините от тялото, предотвратява отравянето с алкохол, има диуретичен ефект, премахва нервността и депресията, регулира съня.

Противопоказания за консумация на кисели краставички

Здравите хора не бива да прекаляват с този деликатес, защото той съдържа много сол, а за хора със заболявания на стомаха, пикочо-половата система, бъбреците, високо кръвно налягане е вреден и трябва да се избягва.

Прочети също как се правят кисели краставички стъпка по стъпка, научи колко сол се слага на киселите краставички или опитай нашите рецепти за кисели краставички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest