ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Лечебните свойства на дюлите

Лечебните свойства на дюлите

лечебни свойства на дюлите
Електронен термометър за деца
Препоръчано за деца:
Електронен термометър за деца
8.50 лв.
Виж ››

С латинския термин cydonia oblonga се назовава добре познато у нас дърво - дюлята. Смята се, че родината на китното дръвче е Иран, но днес е разпространено в широк географски регион - има го както в Нова Зеландия, така и в Аржентина, Франция или по нашите земи.

Отличават се с приятен аромат, който не може да бъде сбъркан, стипчив вкус и специфично усещане във вкусовите рецептори, който не се забравя. Това не са единствените достойнства на дюлята. Тя е уникално природно творение, с което се лекуват безброй болести.

Неслучайно казват, че от дюлята нищо не бива да се хвърля. В естествено състояние или след обработка дюлята се използва с цел някакъв лечебен ефект. Не само плодът, но и листата на дървото имат лечебни свойства при простудни заболявания.

Както повечето храни от растителен произход, дюлята си остава най-полезна за профилактика именно в суров вид. Това е така, защото при термична обработка съдържащият се в нея витамин С се губи, както и още много полезни вещества.

Дюлята се използва успешно при инфекции в горните дихателни пътища, чревния тракт, бъбреците и пикочната система. Така само един плод може да служи за лечение на толкова много взаимно свързани и важни системи в организма.

свойства на дюлите

Заслугата за тези лечебни свойства на дюлята се дължи на съдържанието на различни полезни компоненти в нея. Плодът съдържа значителни количества пектин, 1. 5 процента целулоза, витамин В3, както и споменатият вече витамин С. Към тях трябва да прибавим фосфора, калия, магнезия, натрия и макар и в по-малки количества меда, мангана, кобалта, желязото и още един витамин - А.

Към неразположенията от нея трябва да споменем затягащите свойства на плода, които причиняват запек и нуждата да се консумира с други плодове със слабителни свойства, за да се неутрализира действието на дюлята.

Дюлята, заедно със семките, се използва за приготвяне на отвара при гастрит и цистит. Сухите листа на дюлята се варят и от тях се прави отвара при упорита кашлица. Лечебната течност е подходяща и при пристъпи на астма.

В семената на дюлята се съдържа витамин В17, познат още като амигдалин. Той притежава уникални противоракови качества и затова се препоръчва плодът да се консумира със семките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest