Ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Грейпфрут срещу рак на гърдата

Грейпфрут срещу рак на гърдата

Kristina K.Kristina K.
Новак
55131
грейпфрут срещу рак на гърдата

През годините е публикувана противоречива информация относно грейпфрута и по-специално - връзката му с риска от развитие на рак на гърдата.

Проучвания върху грейпфрута и риска от рак на гърдата

Проучване, публикувано през 2007 г., разглежда конкретно връзката между развитието на рак на гърдата и приема на грейпфрут в група от 50 000 жени в постменопауза и установява, че има потенциална връзка между приема на грейпфрут и рака на гърдата.

В това проучване има 30% повишен риск от рак на гърдата при жени, които приемат поне една четвърт от грейпфрута на ден. За разлика от това проучване - друго, проведено през 2008 г., не открива връзка, като не показва разлика в честотата на рак на гърдата при жени, които ядат грейпфрут редовно.

Как грейпфрутът влияе на тялото

Грейпфрутът и сокът от грейпфрут съдържат определени ензими, които могат да повлияят на това как черният дроб обработва някои лекарства. Този променен процес може да доведе до по-високи или по-ниски нива на лекарства в тялото. Имайки предвид това действие, някои изследвания показват, че грейпфрутът може по подобен начин да доведе до повишени нива на естроген в тялото.

Грейпфрутът може да повиши нивата на естроген

грейпфрут и сок от грейпфрут

Естрогените, независимо дали са естествено произведени или като част от лечението на хормоналния дисбаланс, се метаболизират от ензими в черния дроб. Инхибирайки тези ензими, грейпфрутът намалява количеството естроген, което можете да метаболизирате. Това води до навлизане на повече от хормона в кръвта ви.

Установено е, че жените в постменопауза, които ядат повече грейпфрут, имат по-високи нива на естроген. Грейпфрутът може също да има ефект върху начина, по който лекарствата, използвани за лечение на рак на гърдата, се усвояват от тялото.

Не трябва да се ядете този плод, когато приемате тамоксифен, тъй като грейпфрутът променя начина, по който лекарството се обработва в тялото. Това прави тамоксифена по-малко ефективен при лечение на рак на гърдата.

Хранителна стойност на грейпфрута

Има множество проучвания, които показват ползите от редовното ядене на грейпфрут или пиенето на сок от грейпфрут. Когато мислим за възможността грейпфрутът да има ефект върху риска от рак на гърдата след менопауза, важно е да претеглим това спрямо потенциалните ползи от добавянето на грейпфрут към здравословната диета.

Грейпфрутът е богат на витамин С, както и на фитонутриенти. В проучвания на хора, които ядат или пият продукти, съдържащи грейпфрут редовно, са имали по-добри нива на холестерола и като цяло по-здравословна диета и по-здравословно телесно тегло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest