Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Намален яйчников резерв

Намален яйчников резерв

Намален яйчников резерв

Според едно изследване около 1 до 2 % от жените под 40-годишна възраст са засегнати от състояние, наричано преждевременна овариална недостатъчност, която на разговорен език е позната със своята характеристика изчерпване на яйчниковия резурв.

Този процес не е болестно състояние, а нормален физиологичен процес при жените. Нарича се също менопауза и настъпва след 50-годишна възраст. Понякога обаче това се случва преди навършване на 40 години и тогава се говори за намален яйчников резерв. Ето какво е добре да се знае за това състояние.

Същност на понятието намален яйчников резерв

Под термина яйчников резерв се разбира запасът от яйцеклетки, които жената има като запас в яйчниците в момента. Още при раждането на децата от женски пол този запас е около 1 милион във всеки от двата яйчника. До пубертета те остават около 300 хиляди. Пикът на фертилитета е от 20 до 30 години. През този период броят на зрелите яйцеклетки е от 300 до 500 хиляди.

С напредването на възрастта този резерв спада и от 50 години нагоре тази функция напълно отпада. Промените около хипоталамуса, хипофизата и яйчниците са огромни и определят изчерпването на яйчниковия резерв.

С навлизането в менопаузата яйчниците изцяло губят репродуктивните си способности и еднокринната си функция.

Има обаче и случаи, когато този естествен процес настъпва по-рано. Тогава се говори за намален яйчников резерв и преждевременна менопауза.

Изчерпан яйчников резерв и преждевременна менопауза

Проучванията сочат, че всяка десета жена е с ранна менопауза, тоест настъпила преди навършване на граничната възраст, приета за норма от 45 години. Друг факт е, че жената започва да губи способността си да забременява от 7 до 12 години преди настъпването на менопаузата.

Самият процес на влошаване на яйчниковия резерв протича напълно безсимптомно и трудно може да се повлияе или спре с медикаменти или други средства.

Причини за намален яйчников резерв

При малките момиченца яйчниковият запас се натрупва по време на вътреутробното развитие. От пубертета до менопаузата с всеки цикъл малка част от този запас узрява през фоликуларната фаза. Наблюдава се нормалното явление на смърт на определена част от запаса фоликули.

Това явление започва да се проявява ускорено след 37-годишна възраст и когато фоликулите станат по-малко от 1000 настъпва менопауза.

За да се случи всичко това преждевременно, има 3 основни причини:

- Аномални процеси в образуване на запаса от фоликули;

- Блокиране на узряването на фоликулите;

- Бързо изчерпване на запаса.

Причини за преждевременно намаляване на яйчниковия резерв

Намален яйчников резерв

Причините за това състояние са от различно естество и може да се обособят в следните групи:

Болестни причини

Тази група причини се дължи най-често на химиотерапия или лъчетерапия и се явява катализатор за намаляване на яйчниковия резерв.

Генетични аномалии

От тези фактори най-често се среща така нареченият синдром на Търнър, при който липсва една от Х-хромозомите и се получават различни генетични мутации.

Автоимунни причини

Поради неправилен отговор на имунната система, тя се обръща срещу клетките на собственото тяло и може да нанесе подобни поражения.

Болестта на Грейвс

Освен това заболяване диабет тип 1, синдромът на автоимунната полиендокринопатия са също възможни причинители.

Вирусни причини

Смята се, че определени вирусни заболявания може да станат причина за намален яйчников резерв, но всъщност в 80 % от случаите не може да се посочи определена причина.

При всички причини и случаи резултатът е безплодие, а симптомите са нередовен цикъл или такъв, който спира внезапно и дефицит на естрогени.

Изследвания, с които се установява намален яйчников резерв

Вече съществува цяла система от изследвания, с които се установява това състояние и се откриват причини, водещи до извода за състоянието на яйчниковия резерв в конкретния случай. Трябва да се подчертае, че тези изследвания не са част от рутинната проверка на гинекологични проблеми. До тях се достига едва когато желаната бременност при жената не настъпва, въпреки съществуващи предпоставки за това.

Стига се до посещение при специалист, който назначава изследвания на репродуктивното здраве и често резултатите са изненадващи, защото в общото здравословно състояние на жената няма никакви проблеми.

Голям процент от изследванията са кръвни тестове. Анализът показва стойностите на тези хормони, от които зависи репродуктивната функция на жената. Ултразвуковият преглед при специалист допълва представата за наличния резерв яйцеклетки.

В групата на хормоналните изследвания влизат изследване на фоликустимулиращият хормон FSH, антимюлеровият хормон АМН, хормона инхибин В, лутеинизиращият хормон LH, половият хормон естрадиол Е2.

Ултразвуковото изследване установява броя на фоликулите и яйчниковия диаметър. Всички насъбрани изследвания се анализират от репродуктивен специалист, който накрая поставя диагнозата намален яйчников резерв. От неговите заключения се преценява необходимостта от асистирана репродукция.

Лечение на намален яйчников резерв

Този проблем от здравно естество не се лекува. Броят на яйцеклетките, с които жената се ражда, е строго определен. След изчерпването им възможността за естествено забременяване силно се ограничава.

Въпреки тези неблагоприятни фактори съществува възможност за изкуствена стимулация, която цели отделяне на зрели яйцеклетки, които са годни за оплождане.

Лекарствени средства при намален яйчников резерв

С цел да се насърчи работата на яйчниците се прилагат някои лекарства. Приемът им трябва да бъде под строг лекарски контрол, тъй като неправилната стимулация не само нарушава крехкият хормонален баланс, но може да предизвика животозастрашаващи състояния при жената.

Сред препаратите за стимулация най.често се използват Фемара, Оргаметрил, Менопур, Мерионал, Меногон и други. Дозите зависят от всеки конкретен случай е се решават от репродуктивния специалист.

Билки при изчерпан яйчников резерв

Интересен аспект на лечението е използването на билки, което има дълга практика в народната медицина. Сред тях се откроява билката бял равнец, която има доказан ефект при проблеми с женското репродуктивно здраве. Обикновено тя се използва под формата на добавка и има редица положителни ефекти, заради което е толкова популярна.

Популярни са и билковите комбинации с влияние върху хормоните. Те подпомагат отделянето на повече зрели яйцеклетки, годни за оплождане. Комбинациите от билки регулират нивата на основните хормони.

Намален яйчников резерв и забременяване

Намаленият яйчников резерв е важна причина при невъзможност за забременяване по естествен път. Трябва обаче да се постави условие към това твърдение и то е, че всяка постановка в медицината има своите изключения, при които медицинските заключения не работят. Във всички случаи и при всички жени има строго индивидуални причини за наличие на бременност, които често са извън медицинските правила. Това не изключва отговорното отношение към себе си, за да се установи такъв проблем и да се търси подходящото решение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest