Гъбични инфекции

Гъбични инфекции

Проучвания показват, че почти 20 процента от населението на Европа е имало различна гъбична инфекция. Може да звучи като голям процент, но е сравнително малък в сравнение с други части на света. В Северна Америка процентът скача на 25, в Южна Америка на 38 процента, а в Югоизточна Азия на 42%.

Изключително неприятен е фактът, че, веднъж засегнат от подобен проблем, човешкият организъм става податлив на повторна проява на инфекцията.

Съществуват близо 70 хиляди видове гъбички. Те могат да се разпространят навсякъде – по хората и животните, по растенията, в почвата, виреят на различни повърхности и обичат най-много топлата и влажна среда.

В следващите редове можете да прочетете най-важното за гъбичните инфекции – от това какво представляват, какви са видовете заболявания, причинени от тях, до това как да се спасим и какво да направим, за да не се окажем жертви на неприятностите, които причиняват.

Какво представляват гъбичните инфекции?

Гъбичните инфекции са заболявания, причинени от гъбички (дрожди или плесени). Това са живи организми, които се разпространяват чрез спори във въздуха или околната среда. Някои гъби живеят естествено в нашето тяло (в устата, в храносмилателния тракт, по кожата), но могат да се разраснат при определени обстоятелства. Гъбичните инфекции засягат кожата, косата, ноктите или лигавиците, но могат да заразят и белите дробове или други части на тялото. Гъбичните инфекции са по-чести при хора със слаб имунитет.

Видове гъбични инфекции

Съществуват различни видове гъбични инфекции, които могат да бъдат повърхностни, подкожни или дълбоки. Повърхностните гъбични инфекции засягат кожата, косата, ноктите или лигавиците. Те включват:

Атлетско стъпало (тинеа педис)

Гъбична инфекция на кожата между пръстите на краката или на стъпалата. Симптомите на атлетско стъпало са зачервяване, сърбеж, подпухване, изсушаване или пукнатини на кожата. Инфекцията се предава чрез директен контакт с инфектирана кожа или чрез общи обувки, чорапи, душове или басейни.

Гъбично заболяване на ноктите (онихомикоза)

Гъбични инфекции на ноктите

Гъбична инфекция на ноктите на ръцете или краката. Симптомите са промяна на цвета (жълт, кафяв или бял), дебелина или напукване на ноктите. Инфекцията се предава чрез директен контакт с инфектиран нокът или чрез общи инструменти за маникюр, обувки или чорапи.

Лишей (тинеа корпорис)

Гъбична инфекция на кожата на тялото. Симптомите на лишеите са зачервяване, сърбеж, кръгли или овални петна на кожата. Инфекцията се предава чрез директен контакт с инфектирана кожа или чрез общи дрехи, постелки, хавлии или спортни принадлежности.

Кандидоза (млечница)

Гъбична инфекция на лигавиците на устата, гърлото, вагината или ануса. Симптомите на кандидоза са бяло покритие или петна в устата или гърлото, изгаряне, сърбеж, оток или болка във вагината или ануса, бели секрети. Инфекцията се предава чрез директен контакт с инфектирана лигавица или чрез сексуален контакт.

Криптококоза

Гъбична инфекция на белите дробове или мозъка. Симптомите са кашлица, задух, гръдна болка, главоболие, замъглено зрение, ставна болка, сърбеж или обрив. Инфекцията се предава чрез вдишване на спори от гъбата криптокок, която се среща в почвата или в изпражненията на птици.

Подкожните гъбични инфекции засягат дълбоките слоеве на кожата, косата или ноктите. Те включват:

Споротрихоза

Гъбична инфекция, която се разпространява от кожата към лимфните възли. Симптомите са твърди, болезнени, червени подутини или рани на кожата, които могат да се превърнат в гнойни. Инфекцията се предава чрез директен контакт с инфектирана растителност, почва или животни.

Хромобластомикоза

Гъбички на пръстите на краката

Гъбична инфекция, която се разпространява от кожата към мускулите или костите. Симптомите са твърди, кафяви, варовити или броколоподобни израстъци на кожата, които могат да се превърнат в рани. Инфекцията се предава чрез директен контакт с инфектирана почва или дървесина.

Микетома

Гъбична инфекция, която се разпространява от кожата към мускулите, костите или вътрешните органи. Симптомите са оток, болка, гной или кръвоизлив на засегнатата част на тялото, която може да се деформира или ампутира. Инфекцията се предава чрез директен контакт с инфектирана почва или растителност.

Дълбоките гъбични инфекции засягат вътрешните органи като белите дробове, мозъка, сърцето или кръвта. Те включват:

Аспергилоза

Гъбична инфекция, причинена от гъбата аспергилус, която се среща в почвата, въздуха, храната или водата. Симптомите са кашлица, храчене на кръв, задух, гръдна болка, главоболие, замайване, слухови или зрителни проблеми. Аспергилоза се предава чрез вдишване на спори от гъбата или чрез контакт с инфектирана рана.

Кокцидиоидомикоза

Гъбична инфекция, причинена от гъбата кокцидиоидес, която се среща в почвата в определени региони на света, особено в САЩ, Мексико и Централна и Южна Америка. Симптомите са кашлица, задух, гръдна болка, треска, потене, болка в ставите или обрив.

Колко опасни са гъбичните инфекции?

Гъбични инфекции по половите органи

Отговорът зависи от вида, местоположението и тежестта на гъбичната инфекция, както и от състоянието на имунната система на засегнатия човек. Някои гъбични инфекции са леки и не представляват заплаха за живота, но могат да причинят дискомфорт, козметични проблеми или хронични състояния.

Други гъбични инфекции са тежки и могат да доведат до сериозни усложнения като разпространение на инфекцията в кръвта, органите или мозъка, загуба на различни двигателни функции или дори смърт. Гъбичните инфекции са по-опасни за хората със слаба имунна система, тъй като те са по-уязвими към заразяване и по-трудно се лекуват.

Как са се лекували гъбичните инфекции в миналото?

В миналото гъбичните инфекции са били трудни за диагностициране и лечение, тъй като не е имало ефективни антигъбични лекарства. Хората са се опитвали да използват различни природни средства като билки, масла, оцет, сода бикарбонат, чесън, йогурт и други, за да облекчат симптомите или да убият гъбите.

Някои от тези средства за лечение на гъбички са имали известен успех, но не са били достатъчно силни или безопасни за всички видове гъбични инфекции. В някои случаи хората са се нуждаели от хирургична интервенция, за да се премахнат инфектираните тъкани или органи.

Как се лекуват гъбичните инфекции сега?

Сега има много по-добри възможности за лечение на гъбичните инфекции, благодарение на развитието на антигъбични лекарства. Антигъбичните лекарства са специални медикаменти, които убиват или спират растежа на вредните микроорганизми. Те могат да се прилагат локално (на кожата, ноктите или лигавиците) или да се приемат перорално (чрез устата) или интравенозно (чрез вена).

Видът, дозата и продължителността на антигъбичното лечение зависят от вида, местоположението и тежестта на гъбичната инфекция, както и от състоянието на имунната система на засегнатия човек.

Антигъбичните лекарства обикновено са ефективни и безопасни, но могат да имат и странични ефекти или да взаимодействат с други лекарства. Затова е важно да се консултирате с лекар, преди да започнете антигъбично лечение, и трябва да следвате неговите инструкции.

Домашни средства за справяне с гъбичните инфекции

Алое вера срещу гъбични инфекции

Някои домашни средства могат да помогнат за справяне с гъбичните инфекции, като облекчат симптомите, подобрят хигиената или подкрепят имунната система. Някои от тях са:

Прилагане на топли или ледени компреси, гел от алое вера, който се нанася на инфектираната кожа, за да се намали зачервяването, отокът, болката или сърбежът.

Измиване на инфектираната кожа, нокти или лигавици с мек сапун и вода, изсушаване с чиста кърпа и избягване на дразнещи вещества като парфюми, спирт или химикали.

Как да предотвратим гъбичните инфекции?

Редовната смяна на дрехите, чорапите, обувките, долното бельо и хавлиите, както и често им изпиране с гореща вода и препарат за пране е ключово, за да се предотвратят гъбичните инфекции.

Избягвайте споделянето на лични предмети като четки за коса, гребени, ножици, инструменти за маникюр.

Спазвайте строга хигиена, когато споделяте душове или басейни с други хора.

Приемайте редовно кисело мляко, йогурт, кефир, пробиотици или други храни, богати на добри бактерии, за да се поддържа балансът на микрофлората в устата и храносмилателния тракт.

Спазвайте строга и ежедневна интимна хигиена, за да предотвратите гъбички по половите органи.

Приемайте на чесън, куркума, зелен чай, мед или други храни, богати на антиоксиданти и известни с противовъзпалителни или имуностимулиращи свойства.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest