Ezine.bg»Статии»Красота»Лице и Тяло»Бръчки по брадичката - причини и премахване

Бръчки по брадичката - причини и премахване

Бръчки по брадичката - причини и премахване

Бръчките, наричани в естетическата медицина ритиди, са гънки по кожата, които се появяват в резултат на различни фактори, най-същественият от които е стареенето.

С напредването на възрастта кожата произвежда по-малко колаген и еластин, става по-тънка и по-неустойчива на повреди. Бръчки се образуват на много места по кожата на лицето, като едно от проявленията им са бръчките на брадичката.

Причини за поява на бръчки на брадичката

Бръчки по брадичката се появяват като резултат на повишената активност на така нареченият mentalis. Той повдига брадичката към долната устна и кожата в тази зона стои набръчкана, а на вид най-точно може да се уподоби на портокалова кора.

Съществуват хора с повишена активност на mentalis, които движат енергично брадичката си по време на говорене, усмихване и други. Тъй като тази зона е богата на мастни жлези, това не позволява да се получават дълбоки бръчки с течение на времето.

При генетична предразположеност, времеви промени, рязко отслабване, прекомерно излагане на слънце или употреба на тютюн и най-вече при хипер активност на mentalis тези бръчки стават не само видими, но и се очертават силно.

Начини за премахване и превенция на бръчки по брадичката

Изглаждане на бръчките

Превенцията е най-добрия начин за борба с линиите на времето по всички части на лицето, включително на брадичката.

Най-важна е правилната хидратация на кожата. Водата е жизнено необходима за доброто състояние на най-големия орган в тялото ни и колкото повече вода се приема, толкова по-свежа, гладка и еластична остава кожата.

Пресните плодове и зеленчуци подхранват и защитават кожата чрез антиоксидантите, които дават за защита на кожата от свободните радикали.

Наред с водата и хранителните вещества нуждата от сън е базова нужда, поддържаща кожата в свежо състояние.

Ограничаването на вредните навици като тютюнопушене и употреба на алкохол също поддържат кожата продължително време без видими следи от бръчки, а масажите и упражненията тушират действието от активността на mentalis.

Премахване на бръчки по брадичката

Ботокс срещу бръчки

Когато превенцията не успява да удържи напора на времето върху кожата, тогава се стига до търсене на начини за премахване на бръчките по брадичката.

Най-популярният метод за борба с бръчките по брадичката е с инжектиране на ботулинов токсин, известен като ботокс в тази зона. С него се постига отпускане на mentalis, а също и издължаване на лицето, което е търсен естетически ефект. Процедурата за премахване на бръчките по брадичката е съвсем кратка, а действието на ботокса продължава от 4 до 7 месеца.

Вижте ефективни маски против бръчки и анти ейдж масла.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest