Все повече хора се оплакват от стомашни неразположения и чести инфекции и така се стига до диагнозата синдром на пропускливите черва. Ето какво представлява и колко е опасен.
Същност на понятието пропускливи черва
Заложено е червата да имат определена пропускливост, която е естествена. Така полезните вещества биват абсорбирани от стените им и отиват към органите и системите, за да ги захранят.
Когато пропускливостта надмине нормалните норми, червата започват да пропускат токсини неразградени частици храна, токсини и микроби. Те попадат в кръвоносната система и могат да предизвикат натрупвания, водещи до здравословни проблеми.
Причини и симптоми на пропускливите черва
Раздразненията в храносмилателната система, газовете, подуването и диарията, кожните проблеми, хормоналният дисбаланс, хроничната умора, чувствителността на храните и особено към глутен, млечни продукти, алкохол са част от симптоматиката на пропускливите черва.
Главните виновници за появата на това сериозно състояние са неподходящата храна, стресът, дисбалансът на полезните бактерии в червата и други фактори на съвременния живот. Проблемът с глутена е това, което провокира появата на пропускливи черва. Млечните храни и алкохолът също имат своето място в тази картина. Дисбиозата е съществена причина за поява на пропускливост на червата.
Защо пропускливите черва са опасни
Освен че води до храносмилателни проблеми, умора, нарушения в черния дроб, слаб имунитет, раздразнителност, болестта е опасна за цялостното здраве. Тя е предпоставка за развитие на хронични заболявания.
Основната опасност е от автоимунни заболявания. Ето какво се получава: когато токсините и други вредни вещества попаднат в кръвта, се задействат антитела на имунната система, за да се борят с нашественика в организма. Тези антитела нападат и здравите клетки и ги унищожават, обърквайки ги с опасните и вредните. Това е ключът към отключване на автоимунни заболявания, при които собствената имунна система разболява даден орган, атакувайки го като враждебен и чужд за тялото.
Справяне с проблема на пропускливите черва
Възстановяването на баланса в организма става чрез умело подбрана хранителна диета и внимателно хранене, в което имат значение доброто сдъвкване на храната, за да не бъде затруднена храносмилателната система, използване на хранителни добавки, които да балансират при нужда ензимите, нужни за смилане на храната и включването на ястия в менюто, които улесняват храносмилателната дейност.
Полезните храни при пропускливи черва са костен бульон, зеленчуци на пара, ферментирали храни, здравословни мазнини, които действат противовъзпалително.
Вижте и кои са скритите източници на глутен, за да намалите риска от пропускливи черва.