Ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Тънкости при приготвянето на бухти и мекици

Тънкости при приготвянето на бухти и мекици

Мекици

Бухтите и мекиците са сред най-обичаните закуски в българската кухня.

Техният аромат, пухкава текстура и златиста коричка ги правят неустоимо вкусни както за малки, така и за големи. Те се приготвят лесно, но за да бъдат наистина перфектни, има някои важни детайли, които трябва да се спазват. От правилния избор на съставки до начина на пържене – всяка стъпка има значение.

Ето кои са всички тънкости, които ще ви помогнат да направите най-вкусните бухти и мекици у дома и да зарадвате малки и големи.

Разликата между бухти и мекици

Преди да се впуснем в техниките на приготвяне, е важно да направим разлика между бухтите и мекиците. Въпреки че и двете се пържат в дълбока мазнина и имат пухкава структура, те имат различни методи на приготвяне.

Бухтите се правят с набухватели като сода за хляб или бакпулвер. Те не изискват време за втасване и могат да се изпържат веднага след замесване на тестото. Текстурата им е лека и въздушна, а вкусът – леко сладък или неутрален, в зависимост от рецептата.

Мекиците, от друга страна, се приготвят с мая, което означава, че тестото трябва да втаса преди пържене. Това прави тяхната структура по-еластична и дъвчаща. Те са малко по-хрупкави отвън и меки отвътре.

И двата варианта могат да се сервират както със сладки, така и със солени добавки, което ги прави универсална и любима закуска.

Избор на подходящите съставки

Бухти

Качеството на съставките играе ключова роля за крайния резултат. Най-важните продукти за приготвянето на бухти и мекици са брашното, млякото (прясно или кисело), яйцата, захарта, солта и мазнината за пържене.

Брашно

Най-добре е да се използва бяло пшенично брашно тип 500, защото то дава най-добра структура на тестото. Пресяването на брашното е важна стъпка, тъй като това го аерира и прави тестото по-въздушно.

Мляко

Ако правите бухти, най-често се използва кисело мляко, което в комбинация със сода създава лек и пухкав ефект. За мекици може да използвате както прясно, така и кисело мляко, като при вариант с мая прясното мляко трябва да е леко затоплено, за да активира маята.

Яйца

Тесто

Те придават допълнителна мекота и вкус. Обикновено се използват в малки количества (едно или две яйца), защото прекалено много яйца могат да направят тестото по-твърдо.

Захар и сол

Тези две съставки трябва да бъдат в балансирани количества. Прекалено много захар може да направи тестото лепкаво и да доведе до бързо прегаряне при пържене. Солта, от друга страна, трябва да бъде в умерени количества, тъй като тя регулира вкуса и подобрява текстурата.

Мазнина за пържене

Най-добре е да се използва рафинирано слънчогледово олио, тъй като то има неутрален вкус и висока точка на димене.

Мазнина за пържене

Замесване и втасване на тестото

При бухтите тестото трябва да бъде меко, но не прекалено лепкаво. Обикновено не изисква продължително месене – достатъчно е да се разбърка добре с лъжица, докато стане хомогенно.

При мекиците месенето е по-важно. Измесеното тесто трябва да бъде гладко и еластично, за да може да втаса правилно. След омесването то трябва да се остави да почине за поне 30-60 минути на топло място. Добре втасалото тесто трябва да удвои обема си. За да проверите дали е готово, можете леко да натиснете тестото с пръст – ако вдлъбнатината бавно се връща обратно, значи е готово за оформяне.

Форма и пържене

Бухтите най-често се оформят с помощта на лъжица, като се пускат директно в загрятото олио. За да не залепва тестото по лъжицата, тя може да се потапя в олио или вода.

Мекиците обикновено се разточват или разтеглят с ръце, за да станат с правилната форма. Те трябва да са равномерно разточени, за да се изпържат добре от всички страни.

Пържене на бухти

Температурата на олиото е ключов фактор при приготвяне на бухти и мекици. Ако е твърде горещо, външната коричка ще прегори, а вътрешността ще остане сурова. Ако е твърде студено, тестото ще попие много мазнина и ще стане тежко. Оптималната температура за пържене е около 170-180°C. Един лесен начин за проверка е да пуснете малко парче тесто в мазнината – ако започне да се пържи веднага и изплува на повърхността, значи температурата е правилна.

Отцеждане и сервиране

След изпържването бухтите и мекиците трябва да се поставят върху кухненска хартия, за да се абсорбира излишната мазнина. Това ги прави по-леки и приятни за консумация.

Те могат да се сервират по много начини. Класическите варианти включват поръсване с пудра захар, поднасяне с мед, сладко или сирене. В някои случаи може да се комбинират и с кисело мляко, което добавя свежест и балансира мазнината.

Следвайки тези важни стъпки, ще приготвите вкусни бухти с пудра захар, мекички със сирене и мекички без мляко и яйца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest