Има доказателства, че хранителни добавки, приготвени от обелките на ябълка, червено вино и куркума, някога ще могат да помогнат за спиране на пристъпите и развитието на болестта на Алцхаймер.
Има много детайли, които все още се обсъждат, но учените, занимаващи се с този въпрос, смятат, че има предпоставки да се погледне по друг начин на заболяването.
Според изследователите група химически съединения с името алкени от втори тип, които се съдържат в голямо количество в някои продукти, а също и в мозъка на болните, имат голямо отношение към развитието на болестта.
Нутрицевтиците /т.е продуктите, които действат оздравяващо върху организма/ в бъдеще ще могат да спрат действието на химическите съединения, които са отговорни за разрушаването на клетките на мозъка.
Учените разработват специални съединения, които засега в лабораторни условия поглъщат алкените от втори тип и защитават нервите от увреждания.
Болестта на Алцхаймер е доста разнородно заболяване и преди да разберем как да се борим с него, трябва да се извърши колосален труд. Да се изучат нервните окончания, които дегенерират, а също и връзките, които се разпадат между невроните и водят до загуба на памет и други симптоми.
За момента учените не дават категорична причина за дегенерацията на нервните окончания, но изследванията показват, че по време на заболяването в мозъка се изработват алкени от втори тип.
Въздействията на тези алкени, които се поемат от околната среда, се свързват с развитието на рака, болести на сърцето и други проблеми.
Според учените пациенти с болестта на Алцхаймер са подложени на двойно влияние на алкените, тъй като и собственият им мозък ги изработва.
Ако специалистите намерят начин за унищожаването на тези алкени в мозъка, това ще помогне и за борбата с други заболявания, такива като Паркинсон, увреждания на гръбначния мозък.
Засега изследванията са в много в ранна фаза и само сериозни опити ще докажат доколко ще се оправдаят очакванията на учените и пациентите.