Ракът на устата е злокачествено образувание, което поразява езика, устните, бузите, гърлото. В някои случаи са обхванати и костите.
Според здравните статистики над половината от хората, на които е поставена тази диагноза, умират.
Шансове за излекуване има, но от особено значение е болестта да бъде открита в ранен етап от развитието й. Делът на болните от рак на устата спрямо всички останали онкоболни е 6 процента.
В най-голяма степен засегнати са мъже, прехвърлили 40-те години, които са активни пушачи и редовно посягат към алкохолните питиета.
Като предпоставка, която води до развитието на болестта, се посочва и честата консумация на пушени меса. Според някои изследователи броят на пациентите, заболели от рак на устата, се увеличава и поради разширението на озоновата дупка. Това е предпоставка за появата на нови форми на злокачествени образувания. Специфичен причинител на болестта обаче така и не се посочва.
Консумацията на ягоди има предпазващ ефект върху развитието на рак на устата и хранопровода. Вкусните червени плодове могат да се окажат естествена алтернатива на химиопревенцията.
След експеримент с прием на ягоди в продължение на 6 месец, при 29 от 36 пациенти намаляли лезиите. Едни от най-важните етиологични фактори, свързани с този вид рак са нитрозамините.
Те се срещат в тютюневия дим и някои хранителни продукти. Именно това вещество бива блокирано от ягодите и по този начин се редуцира растежа на болните клетки.