Повече от два милиарда души в света страдат от желязодефицитна анемия. Най-сериозно засегнати са децата, особено в ранна детска възраст, а също така и бременните жени.
Железният дефицит е сериозен проблем на развиващите се страни. Според статистиката 39% от децата до петгодишна възраст, 48% от тези между 5 и 14 години и 52% от бременните жени са желязодефицитни.
Повече от половината от тези лица страдат от анемия. И в индустриално развитите страни това също представлява сериозен хранителен проблем.
Железният дефицит и желязодефицитната анемия са сериозен хранителен проблем, не само за страните от Третия свят, но и за икономически развитите нации.
През пролетта доста хора се оплакват от липса на сили, виене на свят, шум в ушите, намалена работоспособност, затруднена концентрация на вниманието. Тоест физически дискомфорт.
Той обаче често може да доведе до депресивни състояния. Тези прояви могат да преминат спонтанно, ако това е просто преумора. Или пък да отзвучат след приемане на комбинирани препарати, съдържащи витамини и минерални вещества.
Недостигът на желязо, витамин В12 и фолиева киселина в храненето нарушава синтеза на червените кръвни телца и хемоглобина и води до анемия.
В основата на анемиите нерядко е единствено неправилно и недоимъчно хранене с еднообразна растителна храна, спазване на драстични диети за отслабване. Анемията може да е последствие от хронични инфекции - някои чревни паразити, малария в страните с топъл климат.
Най-широко разпространената хранителна анемия, желязодефицитната, е заболяване, което се предхожда от продължително и прогресивно намаляване резервите от желязо в организма.
Тази анемия настъпва вследствие на хроничен железен дефицит, нарушен баланс на желязото и невъзможност на организма да компенсира ниския прием.
Хроничен железен дефицит настъпва, когато физиологичните потребности на организма не могат да бъдат задоволени от желязото, усвоено с храната. Основна причина за възникване на железен дефицит е липса в диетата на храни от животински произход, консумация основно на растителна храна.
В животинските храни 30-50% от желязото се намира във форма с висока усвояемост, достигаща до 35%. Усвояемостта на желязото от растителните храни е значително по-ниска и не надхвърля 10%.
За оптимизиране усвояването на желязо се препоръчва избягване консумацията на мляко и млечни храни с основното ястие и пиене на чай преди или по време на хранене.