Ракът е страшна диагноза. Първата крачка при поставянето на диагноза рак е правилното хранене. Правилната диета помага и при предраково състояние – тя оказва профилактично действие.
Когато в организма има злокачествено образувание, за неговото развитие се изразходва всичката глюкоза, постъпваща в организма във всякакъв вид.
Казват, че туморът е примамка за нея и затова на болните постоянно им се яде сладко. Развитието му се засилва от всичко сладко. Даже и от цитрусовите плодове, казват специалистите.
По същата причина може напълно да се изключат картофите. А по отношение на житните растения можем да се обърнем към така нареченото макробиотично хранене.
Неговият автор е японецът Озава, който смята, че с едно правилно хранене може да се излекуват всякакви заболявания, дори и онкологичните.
Диетата трябва да бъде изцяло от житни растения, освен бял ориз. Всичко останало се изключва. Може да се ядат зеленчукови супи и каши.
Въпросът с месото обаче е доста сложен и все още няма еднозначен отговор. Затова лекарите съветват да го избягваме. Първо, защото то трудно се смила и гние, и второ, съдържащото се в него желязо директно подхранва тумора.
Случаите на излекувани от рак болни чрез диета, патент на западната медицина, показват, че болният от самото начало е наясно с диагнозата си и сам решава как да се бори с болестта, с какво да се лекува и как да урежда живота си.
Много показателна е историята на авторката на здравна литература Луиза Хей. На нея й казали, че има рак, че й остават два-три месеца живот и й предложили операция. Но тя като специалист по психотерапия и проповядвайки позитивно настроение, решила сама да се справи с проблема.
Луиза Хей се обърнала към натуропат, който й препоръчал диета, състояща се от листни зеленчуци и от сокове, а така също и редовни промивки на червата със сокове от зелени зеленчуци. След три месеца, когато посетила своя лекар, тя била напълно здрава, твърди изданието "Всеки ден".