Ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Екокъщите са евтини и пестят пари

Екокъщите са евтини и пестят пари

Къща

Непрекъснатият стрес и напрежение карат все повече хора да се обръщат към екокъщите. Тези уникални сгради, построени при строго определени условия, въздействат енергийно върху нас, като подобряват физическото и психичното ни здраве.

Екокъщите се правят от естествени материали и са предимно кръгли като форма, защото така носят синхрон и не могат да задържат негативната енергия, която обикновено се настанява в ъглите на дома ни.

Разбира се, има и квадратни екокъщи, но задължително покривът е конусовиден. Строителството на този тип къщи не излиза скъпо и поддръжката им е по-евтина.

Задължително е енергията, която се ползва в екодома, да е от възобновяеми енергийни източници. Това означава, че на покрива трябва да се монтират соларни панели, които да загряват водата от слънцето.

Изключително важно е да се направи добра изолация, за да се

задържа топлината вътре в дома. Къщата трябва да се построи на сравнително топло място, като входът и повечето прозорци трябва да сочат югоизток.

Съществуват специални препакетирани модули от слама, дърво и глина, чрез които може да се строят уникални къщи, дори на няколко етажа.

По този начин се осигурява добра изолация, евтино е и напълно екологично. Предимствата да се живее в екологична къща са много - през лятото е прохладно, а през зимата е уютно и топло, а дебелите глинени стени са изключително хигроскопични. През влажните дни поемат влагата от въздуха, в сухите - изпускат влагата обратно.

Екокъща

Формата на този вид къщи е заимствана от пирамидалните конструкции и отговаря на точно определени пропорции и съотношения, за да се постигне положително енергийно въздействие върху обитателите.

От изследвания, извършени от учени и изследователи в областта на въздействието на пирамидите, става ясно, че пирамидалната конструкция, изпълнена с точно определени пропорции и ориентация, създава много добър енергиен баланс и концентрация на положителна енергия във вътрешния обем на сградата.

Човек се наспива за не повече от 5 часа, като на следващия ден се чувства жизнен и енергичен. Според експертите животът в такъв тип сгради забавя процесите на стареене и възстановява клетките в човешкия организъм.

Квадратният метър на една сглобяема екокъща зависи от вида ѝ. Ако е финландски тип, цената й е около 350 евро на квадрат. Ако е с дървена конструкция, струва по-евтино - около 180-250 лева. Срокът за изграждане на такава къща е от 3 до 4 месеца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest