Инфаркт

AdminAdmin
Администратор
1k1430
Сърдечен Удар

Инфарктът на миокарда, или по-известен само като инфаркт, е тежко заболяване на сърцето свързано с прекъсване на кръвният поток към част от сърцето, в следствие на което загиват клетки. Това най-често се получава, ако проходимостта на артерията е нарушена поради наличие на тромб. Рядко проходимостта на артерията може да бъде нарушена от продължителен спазъм.

Причини за инфаркт

Както отбелязахме най-честата причина за инфаркт е атеросклероза на коронарните артерии. Когато мастни депозити и други субстанции се отлагат в стените на кръвоносните съдове, те се удебеляват и стесняват и това тяхно състояние се нарича атеросклероза. С течение на времето те се запушват, като по този начин спират кръвния поток и когато това се случи в коронарните артерии се получава инфаркт.

Симптоми при инфаркт

Симптомите започват да се проявяват внезапно, често в състояние на покой (по време на сън през нощта). Основният симптом е силна болка в областта на гърдите, около сърцето, която се пренася към лявата долна челюст, шия, рамо, ръка, по-рядко към гърба и дясната половина на тялото. Болката продължава от 20-30 минути до няколко часа. Обикновено е силна и на страдащия не му достига въздух.

Понякога болката може да се бърка с такава като при язва или гастрит. В някои случаи болните се оплакват от силен внезапен задух, но отсъства болка. Може да има загуба на съзнание, затруднен говор. Симптомите могат да наподобяват мозъчен инсулт.

Инфаркт

Наблюдават се и разнообразни симптоми като общо неразположение, потене, гадене, повръщане, стомашни разстройства или киселини, болка в горната част на гърба.

Ако вие или някой ваш близък проявява някой от изброените симптоми веднага извикайте бърза помощ или личният лекар. Междувременно болният не бива да става под какъвто и да е претекст, това може да бъде фатално. Дори само да имате съмнения за инфаркт, човекът трябва да се третира, като човек с инфаркт.

Когато дойде лекар той ще постави диагноза и ще вземе необходимите мерки. Важно е да знаете, че болните от инфаркт се лекуват в болнична среда. След прекаран инфаркт хората подлежат на рехабилитация и тренировки, които стават по препоръка и под наблюдението на специалисти.

Кой е застрашен от инфаркт?

Един от основните фактори е възрастта, след 45-годишнината вероятността за инфаркт започва да нараства, като при мъжете тя е по-голяма от колкото при жените.

Тютюнопушене

Други фактори са наследствеността особено мъж-баща, диабет, високо кръвно, тютюнопушене, в това число и пасивното пушене, фамилна анамнеза с исхемична болест на сърцето, затлъстяване, стрес, злоупотреба с алкохол и др.

Здравословният начин на живот определя и по-ниска застрашеност от получаване на сърдечен удар. По нисък рисков профил имат хора с физическа активност. Интересно е да се отбележи, че във високо рисковите групи попадат хора с по-ниско образование. Това вероятно се дължи и на средно по-ниския социален статус в последствие. Високо рисков фактор е наличието на гръдна жаба.

Диагностициране на инфаркт

При съмнение за инфаркт се провеждат тестове от началото на болничния престой и в продължение на следващите няколко дни. Изследват се сърдечни ензими, защото когато сърдечният мускул се увреди, мускулните протеини попадат в кръвният поток и могат да бъдат изследвани. Други изследвания, които се назначават са коронарна ангиография, ехокардиограма, ЕКГ.

Лечение на инфаркт

На първо място се прилага антиагрегатни средства за предотвратяване образуването на съсиреци. Подобрява се доставянето на кислород към сърдечния мускул, дават се медикаменти, предотвратящи появата на абнормен сърдечен ритъм и такива, които понижават нуждата на мускула от кислород. Основният терапевтичен минимум при инфаркт включва даването на кислород, нитроглицерин под езика, обезболяване и даване на аспирин.

Целта на приложеното лечение е максимално бързо да се подобри и възстанови кръвоотока към сърдечния мускул. Това ограничава степента на увреждане и запазва помпената функция на сърцето.

Превенция на инфаркт

Тичане

След навършване на 45-годишна възраст е нужно да се консултирате с личния си лекар, за това какви мерки можете да вземете, за да се предпазите от инфаркт.

Редовните профилактични прегледи могат да установят рисковите фактори и те да бъдат лекувани, което да предотврати възникването на инфаркт. Разбира се ако искате да се чувствате добре е важна физическата форма.

Спорт, витамини, поддържане на здравословно тегло и тук са сред основните фактори за предпазване. Отказването от цигарите и намаляването на количествата алкохол също помагат. След прекаран инфаркт е важно да се намалят общото количество мазнини в организма, ето как може да стане това:

1. избягвайте пържените храни;

2. намалете консумацията на торти, чипсове, сладкиши и др.

3. яжте малки порции месо, като преди да го сготвите отстраните всичко мазно от него.

Важен фактор се оказва консумирането на целулоза: пълнозърнест хляб, плодове, зеленчуци, грах, боб, леща и други подобни. Намалете сладкото и солта.

Винаги е най-добре ако имате съмнение, че попадате в рискова група, да се консултирате с вашия личен лекар.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
57
42
35
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Anonimen
Anonimen
11.02.2016 11:24
белия ти дроб ще остане особено здрав... Статията е много подробна и полезна
0
0
Anonimen
Anonimen
13.10.2014 21:36
Попаднах случайно на тази статия и смея да твърдя с абсолютна убеденост, че съм напълно защитена от подобно нещо независимо, че пуша и пия умерено това не могат да се нарекат рискови фактори нито зависи много от наследствеността, зависи си от здравето на организма на самия човек, независещ почти вобще от навиците му.И смея да твърдя, че аз познавам организма си изключително добре и зная, че ще доживея дълбока старост е ако не ме блъсне самолетоносач ха ха, ама надали, защото както сърцето така и всеки друг орган в мен са здрави и ще останат такива много много много години още, на всички ви желая успех
1
2