Настинка

AdminAdmin
Администратор
1k1467
Хрема при настинка

Острият вирусен назофарингит или по-известен като настинка, представлява възпаление на горните дихателни пътища. Заболяването е силно заразно и се причинява от различни видове РНК и ДНК вируси. Много често симптомите му се бъркат с тези на грип, но има разлика.

Настинката не се повлиява от лекарства, те третират нейните симптоми. Друга разлика е, че при грипа симптомите се появяват рязко, докато при настинката започват постепенно и се развиват до пик, след което постепенно започват да отшумяват. Заболяването продължава от 7 дни до 2 седмици, като постепенно отшумяват симптомите, като при възрастните хора заразяване с настинка се случва от 2 до 4 пъти в годината.

Симптоми при настинка

Симптоми на настинка са кихане, кашлица, хрема, болки в мускулите, обща отпадналост, главоболие и дори загуба на апетит. Обичайно протича без значително повишаване на температурата.

Причини за настинка

Настинката се причинява от ДНК и РНК вируси, като най-често това е риновирус. Може да се заразите ако се храните или пипате носа си, без да сте измили ръцете си, след като вече сте докосвали заразени повърхности. Друг начин е, чрез вдишване на въздух, който съдържа капчици от вируса, те попадат там чрез кихане или кашляне на заразен вече човек.

Човек сам трудно може да различи настинка от грип, основната разлика е, че грипът протича по-тежко от настинката. При настинката температурата ако има такава е сравнително ниска. Най-добре е да се обърнете към личния си лекар, за да сте сигурни какво е точно вашето заболяване. Важно е да се установи грип или настинка, тъй като настинката отшумява сама, медикаментите, които се прилагат при нея са с цел облекчаване на симптомите, а грипът трябва да се лекува.

Лечение на настинка

Първо се консултирайте с лекар, за да установи дали имате грип или настинка. След като сте уверени, че имате настинка първото нещо, което е добре да си осигурите е почивка. Вземете си няколко почивни дни, в крайна сметка нищо не е по-важно от здравето.

Не винаги е нужно да се използват медикаменти за лечение, случаят с леките настинки е такъв. Ако сте си осигурили почивка у дома, следващата стъпка е да затоплите добре дома си, така че да се чуствате комфортно. Ако носът ви е запушен, просто с мека кърпичка или с вода го издухвайте достатъчно често, след което го мажете с мехлем, за да не ви боли. Пийте чай приятно топъл, това ще облекчи гърлото ви.

Може да хапвате и супи. Всеки ден си взимайте, гореща парна баня. Най-добре ако нямате вана, в която да легнете си вземете нещо за сядане, тъй като вероятно ще отпаднете. Горещата баня значително ще облекчи симптомите ви и ще ви помогне да заспите след това. Ако имате температура не повече от 38 градуса, не е нужно да я сваляте, нейното наличие е знак, че имунната ви система се бори с вируса. Опитайте се да не излизате и да не работите.

Кашлица при настинка

Усложнения при настинка

Често хората подценяват настинката и я прекарват на крак, трябва обаче да са наясно, че в някои случаи това може да доведе до усложнения. Едно от тях е синузитът. Друг вид усложнение при задълбочаване на настинката е отит - инфекция на ухото.

Хранене при настинка

За начало най-важно е да приемате достатъчно течности. Разделете се с кафето докато сте болни, тъй като това допълнително натоварва сърцето. Ако пиете сокове по-добре е те да не са цитрусови, тъй като това дразни лигавицата, ако все пак искате ги разреждайте с вода. Течностите, които приемате да са поне със стайна температура, а по-добре да са по-топли, но не горещи. Хубаво е да пиете по една две глътки на всеки 10-15 мин.

Ако стомахът ви е раздразнен добре ще ви се отразят бананите, както и варените картофи и моркови. Когато се почуствате по-добре може да хапвате чушки, те са богати на витамин C. Ако нямате проблем със стомаха хапвайте и люти чушки, те ще ви помогнат да отпушите носа, ако не можете да ги ядете самостоятелно, може да ги нарежете в храната си. Други полезни храни са лук, ориз и горчица. Не прекалявайте с храната и течностите, не трябва да чувствате тежест.

Предпазване от настинка

Първо и основно правило е да си миете ръцете често. През зимните месеци хапвайте лук и чесън, макар миризмата им да не е приятна те са особено полезни заради бактерицидните си свойства. Яжте повече плодове и зеленчуци, за да поддържате организма си здрав.

Също така яжте храни, богати на минерали. Спортувайте и поддържайте добра форма. Ходете пеш вместо да ползвате обществен транспорт, това от една страна ще ви държи в добра физическа форма, а от друга ще намалите вероятността от близките контакти със заразени хора. Избягвайте преумората и тежките физически и психически натоварвания. Всички тези неща ще поддържат имунната ви система.

В заключение, не забравяйте, че зад симптомите на настинка може да се крие по-тежко заболяване, като например бронхит. Ето защо, ако симптомите не отзвучават, непременно отидете на лекар!

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
56
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
13.01.2019 15:04
Аз съм Силана и искам да споделя опита си с един растителен препарат Имуностол-Смило. Особеното е, че не чакам да "фтасам " т.е да се разболея, а го пия предварително, от есен до пролет по схема от листовката. Има я и в сайта. В грипния период увеличавам за 20 дни по 3 капсули и нямам грип и простудни температури. Така сме вкъщи. Състав от кутийката - РойБос от Южна Африка, гъба Чага от Сибир и два вида Ехинацея - Ангустифолия и Пурпуреа - т.н "антибиотиците на индианците ". Аз съм Силана.
.
0
0