ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Какви са последиците от високо кръвно налягане

Какви са последиците от високо кръвно налягане

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Какви са последиците от високо кръвно налягане
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Високото кръвно или хипертонията често се сравнява с мълчалив и коварен убиец, защото въздействието върху здравето най-често се проявява в последните фази на болестта. Нелекуваната хипертония е една от главните причини за инфаркти и инсулти. Тя действа отрицателно върху редица органи на тялото.

Причиняват се нарушения от страна на артериите – високото налягане на артериите значително увеличава задебеляването им. Натрупват се повече мастни елементи. Това е съдовата атеросклероза, а нейното развитие води до стесняването на просвета на артериите и до стенокардия. Стесняването на артериите на краката предизвиква симптоми като скованост и болки.

Тромбозата е доста често срещано явление, причинено от измяната на артериите, следствие на хипертонията. Тромб в коронарната артерия може да доведе до инфаркт.

Хипертонията води до развитието на аневризми. Аневризма е изпъкването на артериалната стена. Това може да предизвика опасни последици като вътрешен кръвоизлив, мозъчен кръвоизлив и инсулт.

Високото кръвно налягане може да увреди и малките артерии, което може да доведе до неприятни последици като увреждане на бъбреците и пълна или частична загуба на зрението.

Нарушения на сърцето – то е основният орган мишена на дългогодишната хипертония. Тя кара сърцето да работи с много усилен режим, който води до увеличението на размерите на сърдечния мускул. С течение на времето увеличеното сърце става слабо и престава да осигурява нужния кислород за организма.

Смущения на мозъка – при хипертония артериите, които снабдяват мозъка с кислород могат да бъдат стеснени, заради натрупаните в тях вещества подобни на мазнините. Това увеличава риска от инсулти. Запушването на мозъчните артерии може да е краткотрайно и води до прекъсване на кръвоснабдяването на участък от мозъка. Явлението, което се получава е микроинсулт. Повтарящи се микроинсулти, могат да предизвикат деменция.

Смущения на бъбреците – повишеното кръвно принуждава бъбреците да работят по-усилено. Намаляват се филтриращите им способности и се предизвикват тежки състояния – уремия и бъбречна недостатъчност.

Зрителни нарушения – след години на неконтролиране на хипертонията започват процеси на дегенерация на ретината на окото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest