Ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Спиреята – аспирин от природата

Спиреята – аспирин от природата

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
94552775
Спирея

Спиреята е красив храст, който цъфти с пъстри цветове – бял, розов и ярко червен. Лечебните му свойства са открити още през древността, но изследванията върху неговите качества продължават и през Средновековието. Още от онези времена, спиреята е използвана за ставните прояви на ревматизъм, възпаления на пикочните пътища и задържане на течности.

Според съвременните изследвания, спиреята има силно нервноуспокоително действие, което е в пъти по-силно от това на валерианът. Твърди се, че това е лечебно растение, което притежава най-високо съдържание на естествени салицилати. Поради тази причина, спиреята е обявена за напълно безвреден аналог на аспирина.

Билката има двойно действие върху организма. От една страна, тя помага за подобряване на настроението, а от друга страна действа успокояващо. Стимулира и хормона на радостта – серотонин.

В спиреята се съдържат редица полезни вещества – салицилати, витамин С, етерични и есенциални масла, флавоноиди, кумарини, минерали, ритин и хепарин.

Бяла Спирея

Тя действа аналгетично, противовъзпалително, антикиселинно, потогонно и диуретично.

Интересен факт е, че спиреята помага за облекчаване на симптомите на бактериални и вирусни състояния, като дребна шарка и варицела.

Подпомага храносмилателната система – успокоява колики и диспепсия, гастрит и колики, възпаления на червата и стомаха, пептичните язви, ентерит и язви на стомаха, помага при синдрома на раздразненото черво.

Спиреята облекчава менструалните болки и успокоява нервната система – премахва главоболието, невралгията, нервни спазми и спомага нормалният сън.

Облекчава и мускулните проблеми, спира възпалителните процеси, помага при грип и дихателни проблеми.

Лечебното растение е чудесен антидот при натравяне и инфекции, облекчава болки и понижава високата температура.

Спиреята може да се използва като заместител на аспиринът, но без да дразни стомаха, затова горещо се препоръчва. Заради своята прилика с аспиринът и редицата си полезни действия, билката се използва в редица продукти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest