Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Храни и билки срещу отоци

Храни и билки срещу отоци

DesislavaDesislava
Новак
177
Храни и билки срещу отоци

По принцип отоците, които се появяват в тялото са в резултат на възпаление. Обикновено, възпаление е отговора на организма към инфекции, бактерии и вируси. Според учените, белите клетки в имунната система произвеждат възпалителни химикали, които са предназначени за защита на тялото. Понякога обаче имунната система смята, че има проблем, когато няма такъв и тръгва да се бори с възпалителна реакция, когато не е необходимо. За облекчаване на подуването и възпалението в тялото, мнозина се обръщат към естествените вещества, като билките и храните. За които си заслужава да се отбележи, способността им да се борят с възпалението.

Блатния тъжник, съдържа вещества, които му придават противовъзпалително действие. Смята се, че съединенията, наречени танини в него, спомагат да се увеличи отделянето на урина, което облекчава възпалението в ставите и другите части на тялото.

Вратигата е друга билка, която е била използвана в продължение на хиляди години. Доклад на Медицинския център на Университета на Илинойс казва, че, вратигата намалява отока и възпалението, като предотвратява производството на възпалителните протеини, които се отделят от имунната система. Тя също е болкоуспокояващо, което прави нейното действие, подобно на аспирина.

Червените боровинки са кулинарна билка с лечебни свойства. Тези малки, ярки червени плодове са полезни при лечение на инфекции на пикочните пътища и също може да бъдат предложени за освобождаване от подуване. Пиенето на сок от червени боровинки спомага за избавянето на организма от излишните течности. Благодарение на техните високи нива на витамин С и антиоксиданти, боровинки имат лечебно действие върху бъбреците.

Глухарчето често се предписва като диуретик, за да се отстранят излишните течности от системата и може да помогне за облекчаване на случаите на оток в краката и ходилата. В допълнение, листата от глухарче могат да се консумират сурови, добавяни към салати или варени и ядени като зеленчуци.

Докато зеленчуците като цяло са полезни за намаляването на подуването и отока, кръстоцветните зеленчуци като броколи, карфиол, зеле и зелено зеле са особено полезни. Тези шампиони от продуктовата секция възпрепятстват производството на PGE2, което е липидно съединение, в тялото, което предизвиква възпаление. Тези и другите зелени, оранжеви и жълти зеленчуци са пълни с антиоксиданти, които се борят със свободните радикали, които причиняват стареене, рак и възпаление.

Всички плодове предлагат антиоксиданти и фитохимикали, които инхибират подуването, алергиите и ефектите на токсините. Въпреки това силно червените, сини и пурпурни пигменти в продукти като череши и горски плодове съдържат антоцианини, които са особено богати на антиоксиданти и имат противовъзпалителни свойства. Изяще купа с череши, лилаво грозде или боровинки, когато сте гладени и ще получите едно сладко лечение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
53
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Дора
Дора
16.01.2014 20:28
не ми харесва сайта. Търся народни средства против подуване на корема и стомаха, но не намирам нищо.Дори и снимките на билките вече ги няма. Много важно, че не сам красива. Искам да съм здрава и то без лекарства.
1
1
буба
буба
20.03.2014 21:58
Аз съм мъж, но 4 лъжички пчеен прашец сутрин в половин бурканче кисело мляко, ми оправя всички подувания и запеци! :)
А също пия и лакто4 пробиотик на обед и ве4ер. Помага.
Недей казва че не си красива, всеки човек е красив. Чети дънов и обичай :)
1
1