Ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Подути пръсти на краката

Подути пръсти на краката

DesislavaDesislava
Новак
17756
Подути пръсти на краката
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Въпреки че подуването на пръстите не е опасно и не е проблем, който застрашава живота е по-добре при появата му да потърсите медицинска помощ, за да му попречите да стане сериозно. Определете причината за отока в пръстите на крака си, преди да започнете да се притеснявате. Има много заболявания, които могат да бъдат отговорни за този проблем, като артрит, целулит, алергични реакции, наранявания и др.

Когато прекомерно количество течност се натрупва в пръстите те стават подути. Има малки кръвоносни съдове в организма, наречен капиляри, които се разграждат поради редица причини, в резултат на натрупването на кръв в дадена част на тялото се причинява подуване. Отока в пръстите на краката трябва да се разгледа от практикуващият ви лекар, който може да определи дали е локална причина или индикатор, който показва сериозен проблем. Ето едни от най-честите причинители на подути пръсти на краката:

Лимфедем: Това е заболяване, при което лимфната течност се задържа на местно ниво в различните части на тялото и по този начин причинява подуване. Тя може да предизвика локален оток в няколко части на тялото, включително и пръстите на краката.

Венозна недостатъчност: когато кръвта не достига правилно от вените на краката към сърцето, това води до натрупване на кръв в дефектните вени. Това причинява спазми и пулсираща болка в краката, а също така, причинява подуване на глезените, пръстите и стъпалата.

Целулит: целулит е възпаление на тъканите на кожата и се причинява от много различни условия, като се започне от треска до контузия. Целулит на краката води до болезненост, зачервяване около засегнатата област, оток и дори до струпеи и мехури.

Растящи навътре нокти: Това състояние е доста болезнено и резултата е подути и зачервени пръсти на краката. Кожата расте над нокътя от страни, а резултата е болезненост. Това често се случва при тийнейджърите и хората, които не следват това как да оформят правилно своите нокти на краката и прекалено дълбоко режат ноктите си. Това от своя страна насърчава ноктите да растат в кожата. Неудобните обувки също са една от основните причини за врастнали нокти.

Инфекция: Кожните или кръвните инфекции или дори бактериалните инфекции причиняват подуване на пръстите на краката.

Тъпи травми: Нараняване като удар в стената или всякаква друга твърда повърхност е една от общите причини за подути пръсти на крака.

Обувките: Избягвайте да носите обувки, които са прекалено тесни, неудобната обувка може да бъде виновника за подуване в пръстите. Забележете, дали изпитвате болка в пръстите на краката, особено след като носете тесни обувки, ако това е така, то те са причината за подуването на пръстите ви.

Алергична реакция: Алергична реакция към лекарства или ухапвания от насекоми обикновено засяга чувствителните части на тялото, като устните, пръстите на ръцете или пръстите на краката и др.

Одраскване: драскотините по пръстите могат да доведат до подуване на пръстите на краката и глезените. Подуването стихва, когато пръста оздравее.

Чуждо тяло: трън или друго чуждо тяло може да предизвика подутина в пръстите на краката. Те може да останат неразкрити, а това надлежно да предизвика болка и подуване в подножието на пръста.

Венозна тромбоза: Тя може да бъде пряк резултат от кръвен съсирек във вътрешността на вената. Тромбоза на дълбоките вени, обикновено се появява в краката и не може да бъде забелязана визуално.

Ако подуването е резултат на друго състояние, то ще бъде придружено от други симптоми, характерни за това заболяване. За домашно лечение, бихте могли просто да натопите краката си в топла вода, съдържаща английска сол, която ефективно лекува подуване, причинено от инфекция. А паста от куркума с червено сандалово дърво, също така прави чудеса, за да се намали подуването на краката. Прилагането на лед е изпитан и тестван лек за подуване в тялото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest