Какво е гликемия?

Какво е гликемия?

Гликемия наричаме стойността на кръвна захар в организма. Кръвната захар се нарича глюкоза и в зависимост от нейните стойности се определя състоянието ни. Измерването на гликемията или гликемичния индекс се прави на гладно, за да може да се определи най-точно без някакви външни намеси. Изследването е кръвно – прави се сутрин рано, за да може да не сте консумирали все още нищо и да са минали около 10-12 часа от последната консумация на храна или напитка.

Гликемичните стойности се измерват в mmolL. Приетите за нормални стойности в организма на всеки човек са между 3.9 и 6 mmolL. Ако след изследването на кръвта се окаже, че стойностите ви на гликемия са над 7 единици, е добре да се направи повторно изследване, за да бъде резултатът сигурен и категоричен. Ако и след второто изследване е над 7, то това означава, че имате диабет и трябва да спазвате различни правила, да се ограничавате, за да може да поддържате здравето си в достатъчно добра форма.

В случай, че гликемичните стойности са по-ниски от 3.9 mmolL, тогава говорим за хипогликемия - нивото на захарта е твърде ниско. При този вид диабет, хората могат да загубят съзнание, ако стойностите на глюкозата падат рязко. Необходимо е хора страдащи от хипогликемия, да имат в себе си винаги по нещо сладко.

Ако след изследването стойностите са между 6 и 7, това отново предполага второ изследване. В случай, че останат същите, това означава, че все още не сте диабетик, но страдате от хипергликимия на гладно. Нека да разгледаме какво точно означава това и води ли до сериозни проблеми.

Хипергликемия (пренасищане на кръвта със захар) на гладно означава на практика, че сте много близо до диабетичната граница. Все още сте здрав и нямате диабет, но е много вероятно да прекрачите стойността 7 mmolL и да се разболеете от диабет. За да не се случва това, трябва да вземете мерки, които ще ви помогнат да запазите стойностите си под условно приетите за нормални 7 mmolL.

Някои хранителни продукти имат висок гликемичен индекс, затова е добре да ги избягвате. Най-бързо покачват нивото на кръвната захар рафинираните захари – захарта от захарно цвекло и захарна тръстика. Плодовете с високо съдържание на захари – смокини (сушени), грозде, банани, ябълки.

Трябва да се избягват от хора с високи стойности на кръвна захар, но не се забраняват, тъй като са естествени хранителни продукти, които освен захари съдържат фибри, витамини и микроелементи, които са нужни на организма, за да могат захарите да се усвоят правилно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest