Ezine.bg»Статии»Любопитно»Ужасът на женското обрязване в Африка

Ужасът на женското обрязване в Африка

Женско обрязване в Африка

Широко известен е фактът, че в Африка обрязват момиченцата. Това е едно от най-жестоките, покъртителни и нехуманни човешки актове, ако погледнем от сегашно време и през очите на цивилизованото общество. Но през погледа на местните обичаи и традиции на африканците, това е не само нормално, а дори наложително.

Въпреки мащабната кампания срещу женското обрязване и забраната му в няколко африкански държави, този садистичен ритуал продължава и до ден днешен. Всеки ден хиляди жени на Черния континент се осакатяват физически и душевно за цял живот.

Има данни, които сочат, че африканският обичай се практикува и извън пределите на Африка. Предполага се, че само във Франция всяка година се обрязват около 20 хиляди момиченца. За територията на Великобритания страшната бройката е около 10 хиляди, а в Италия – 6 хиляди.

За нас, които живеем в съвременния свят, това е повече от престъпно и отвратително и истината е, че ако детето не умре от кръвозагуба след т.нар. обрязване, то почти сигурно ще умре от замърсяване и инфекция, тъй като това се прави при абсолютно полеви условия с обикновено бръснарско ножче и други местни оръдия на труда.

Огромна част от жените достигат до летален край, след като забременеят. Немалък процент умират по време на раждане или след това.

Какво всъщност представлява женското обрязване? От кога датира, как се е правило в миналото и доколко се практикува и в днешно време?

Африканци

Под женско обрязване, което е не само африкански обичай, а също азиатски, както и на държави от Близкия Изток, се разбира отрязване на клитора и на срамните устни и зашиване. Оставя се само един малък отвор, през който става отделянето на урина.

Момичетата още от малки са учени, че удоволствието от половия акт не е за тях, удоволствие трябва да изпитва само мъжът. След изрязването, което се прави от жени, без никаква упойка, на момиченцата се оставя една малка дупчица за естествени нужди.

Болката е почти постоянна и нормална част от ежедневието – при уриниране, при менструация, при полов акт, при раждане.

Съществуват няколко вида обрязване:

1. Обрязване на малките и големи срамни устни и понякога част от клитора;

2. Премахване само на клитора – смята се, че това е най-лекото обрязване;

3. Изрязване на абсолютно всичко.

африканско дете

Изрязването на клитора става с най-различни пособия – нагорещени въглени, игли и др.

Независимо кой вид обрязване е направено на момиченцето, това остава психологическа и физическа травма до края на дните на жената. За мнозина ежедневната физическа болка е почти нищо в сравнение с душевният белег и осакатяването на женското.

Една от основните причини за този престъпен акт е мисълта, че когато изпитва само болка от секса, жената няма да изневери на съпруга си. След като девойката се омъжи, през първата брачна нощ мъжът прави разрез с нож в обезобразените гениталии, през който прониква в нея.

В днешно време женското обрязване продължава да бъде практика в държави като Мали, Египет, Сомалия, Етиопия и др. В Египет над 90% от жените са обрязани, макар да е забранено още през 1997 година. Доста по-рядко има случаи на женско обрязване и в Европа, както вече споменахме. Изводите остават лични, но истината е, че дори хванати и осъдени, тези хора ще лежат в затвор и ще излязат, а животът на осакатените деца е вече белязан.

Общественото внимание върху проблема с женското обрязване беше привлечено с романа Пустинно цвете на сомалийска номадка Варис Дирие, която става жертва на жестокия обичай на 3-годишна възраст. След като е предадена на съпруга си, Варис успява да избяга и стига до Европа. Щастливата съдба й отрежда да стане популярен фотомодел.

В автобиографичната си книга, последвана и от екранизация, сомалийката разказва подробно за всичко свързано с женското обрязване. С този си акт Варис Дирие става първата жена, която осъжда публично садистичния акт на физическото осакатяване на африканските жени. Към момента Варис е говорителка в ООН и води упорита битка с този варварски обичай чрез своята фондация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
512
413
312
24
10
Дай твоята оценка:

Коментари (29)

Изпрати
Iron Man
Iron Man
30.01.2015 20:11
Варварски ритуал!Гледал съм филма и остахах втрещен!Това,което е дадено от природата не трябва да се променя.Господ е решил,че и жената трябва да изпитва удоволствие и да се чувства такава.
P.S.Съвет към Баба Вихра и Доктора:Пийте си редовно хапчетата и ходете периодично на профилактични прегледи.Лечение за вас няма,така че ограничете социалните си контакти!
13
0
розелина
розелина
08.06.2014 09:02
Нечовешко
15
0
Роси
Роси
17.02.2014 14:19
това е адски гадно за жената!
21
1
сиси
сиси
31.01.2014 19:45
Това се нарича фараонско обрязване и е често срещано в страни изповядващи исляма. Не е зле когато пишете да набирате повече информация.
11
7
име 2
име 2
15.03.2014 12:17
ами тук пише в африка, азия и близкия изток. ако се заинтересуваш повече ще видиш, че е предимно в ислямистки държави. така че недей да се караш на сиси. защото е изцяло права. среща се предимно в страни изповядващи исляма, но и в някои други където са малцинство
18
5
Име
Име
02.03.2014 16:52
Ти или не четеш правилно или не искаш да разбереш,че между африканска култура и исляма има огромна разлика... в исляма няма женско образяване ,ако си го видяла някъде не в африканска страна но няма как ,тогава го твърди ясно ли ти. Хем хабер си нямате какво е ислям хем плямпате чули сте едно обрязване и вегнага го приписате на исляма... фараонско обрзяване както ти казваш къде може да се среща освен в африкански страни,които имат и история отпреди исляма,но кой да чете ,че и акъл дава
17
7
Грациела Нукова
Грациела Нукова
18.12.2013 17:10
Всяко насилие ,извършено над човешко същество против волята му се счита за антихуманно престъпление. Особено над невръстни деца!Няма такива общочовешки закони , които да допускат това за правилно и нормално.Животът е създаден за да се живее спокоѝно ,хармонично и пълноценно.Всяко насилие,убиѝство и потисничество е обратното на това.
35
1
LFSM
LFSM
17.11.2013 20:07
поправка от долния коментар "ЧЕ сме наивни", а не "ще"
5
0
LFSM
LFSM
17.11.2013 20:02
Хайде отново към милия доктор...
Знаех си, че това ще кажете... ще сме наивини. Ама просто бях почти сто процента сигурна. Защо си мислите, че ние сме тези, които не разбират? Пак ви казвам- към един проблем има много гледни точки и явно вие сте този, който определено НЕ разбира.
Ако станело война... Явно май някой не е чел достатъчно история. При война дори и да са избити мъжете от племето, ще дйдат мъже от новото племе. Какво мислите са правили турците на Балканския полуостров и защо са дошли без жени? Е, да, не са избили всички тукашни мъже, но са заплодили доста тукашни жени за добро или лошо.
Освен това вие говорите за тяхната гледна точка. Много ми е интересно, ама много, как един човек, който е израснал в абсолютно същата култура като нас, може да твърди, че разбира тяхната? Вие разбирате само частица от това, което са те, нищо повече. Но тази частица, пак казвам, дори и да има доза истина в това, което казвате, това не означава, че то е всичко. Не означава, че хората не страдат и нямат психологически травми. И защо да трябва жената да се обрязва? Ами да се стиска малко мъжът, да не свършва в нея и готово- ясно е, че и така ИМА риск да се забременнее, но със сигурност е по-малък. Само че идеята явно не е само в раждаемостта, а и в кефа. Защото в случая не говорим САМО за биология. Защо не гледате филма "Пустинно цвете"? И тогава пак да си говорим кой какво не разбира и кой е наивният.

Единственото, за което съм съгласна- да, трябват ОБРАЗОВАТЕЛНИ методи. За това сме на едно мнение.
4
0
Име
Име
02.03.2014 16:56
още едно зомби,по твоята логика и ти си туркиня ,но не го знаеш :) Аман от ваши комунистически мисли и твърдения ,много хубаво да ви измили мозъците руснаците и да искаш не можеш да мислиш противното,защото не можеш да мислиш ,а можеш да копираш о повтаряш
5
3
?
?
14.11.2013 14:55
ИЗВЕРГИ
7
0
el
el
28.02.2014 20:40
Мюслита
0
5
Доктора
Доктора
11.11.2013 21:44
По долу да се чете "не ме разбирате правилно"
0
1
Доктора
Доктора
11.11.2013 21:42
Ха, ха, ха - колко сте наивни мили дами. Нали мъжете ходят на война и я си представете , че бъдат избити всички мъже с топки от племето и тогава кой ще го запложда. Вражеско племе ли ? Мислете от страна на техния живот а не на нашия. Аз казах по долу, че ОБРАЗОВАТЕЛНИ методи трябват - не закони. Със сила не се постига нищо !!! Ако сте ме разбрали - добре ... ако НЕ - то си е за ваш минус! Аз не съм за болките на жената - не ме разбирайте правилно - нали като я боли жената тя няма да доставя удоволствие толкова много на мъжа!
1
1