Ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Как да обучим кучето на хигиенни навици?

Как да обучим кучето на хигиенни навици?

Жана Г.Жана Г.
Новак
554195
Хигиена на кучето

Когато в дома ви пристигне новият ви домашен любимец – малко сладко кученце, освен радост и приятни мигове то ще ви създаде и много проблеми с почистването.

Малките кученца не са наясно, че трябва да излизат навън, когато имат физиологични нужди. Преди да станат достатъчно големи, че да бъдат отбити от майката, тя се грижи за тяхната хигиена.

В момента, в който кученцето влезе в дома ви, то ще се изпишка, за да отбележи територията си по този начин. Не е добре веднага да го удряте с вестник, за да го приучите към хигиенни навици.

Подходете с любов към малкото четириного, защото то не осъзнава какви грижи ви причинява, като ви кара да сте постоянно с парцал в ръка.

Първоначално трябва да отделите място, което ще представлява тоалетната на кученцето. То може да е на балкона или в банята, но е необходимо, защото обикновено малките кученца трябва да бъдат ваксинирани още един или два пъти, след като сте ги взели. Преди и след ваксинирането не е добре кученцето да излиза навън, тъй като може лесно да се разболее.

На пазара се предлагат специални капки за кучешка тоалетна, които, веднъж капнати на определено място, посочват на кученцето къде е мястото за физиологичните му нужди.

Кучета

При липса на подобни капки отделете едно сандъче и го напълнете с пълнеж за котешка тоалетна. Това е добро временно решение. Друг вариант е да използвате вестници, на които кученцето да си върши работата.

След като премине периода с ваксинациите, кученцето вече може да се извежда – ветеринарят ще ви обясни кога е възможно това да стане за първи път.

Изведете кученцето веднага след хранене, защото тогава организмът му ще е готов да откликне на желанието ви да имате чиста къща. Извеждайте го по няколко пъти дневно, може и преди хранене, колкото се може по-често, за да свикне да си върши работата навън.

Постепенно кученцето само ще започне да ви дава знаци, че иска да излезе – обикновено животните застават до вратата и започват да скимтят или да драскат с нокти по нея, за да ви подсетят, че е време за разходка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest