Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Кой трябва да си прави цитонамазка?

Кой трябва да си прави цитонамазка?

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k248
Цитонамазка

Цитонамазката или PAP test е изследване за предракови клетки. Този метод на изследване е въведен от Джордж Папаниколау през 1928 г.

Шийката на матката е мястото, където външната повърхност и каналът на маточната шийка се срещат. Точно там се наблюдават промените. Цитонамазката позволява те да се хванат в ранен стадии и да се избегне развитието им във времето и довеждане до рак на маточната шийка.

Гинекологични прегледи

Цитонамазката е безболезнена процедура. Всичко е като при гинекологичен преглед, с тази разлика, че от слизестата обвивка на шийката на матката се взима проба. Това става посредством тънка дървена шпатула или гинекологичен инструмент с памуче накрая. Пробите се гледат от патолог и резултатите се получават от няколко дни, до няколко седмици.

Най-важното, заради което трябва да се правят тези изследвания е, че раковите клетки, познати в зародиша си като човешки папилома вирус(ЧПВ/HPV), се развиват много бавно, в продължение на години. При установени такива лекарите имат готовност да реагират и да ги отстранят чрез лечение, без да се налага да се стига до операции.

Кой трябва да си прави цитонамазка?

Всички жени над 21 години, поне веднъж годишно. При тези, които лекуват човешки папилома вирус се препоръчват ежемесечни изследвания, в зависимост от съвета на лекуващия лекар. Също така жени под 21 години, имали поне 3 години интимен живот.

Гинекологични изследвания

При жени след хистеректомия, при запазена маточна шийка- всяка година. При жени над 65 години цитонамазката може да се разреди, а след 3 поредни с нормални резултати, могат напълно да се прекъснат.

Ако след направено изследване цитонамазка вашият лекар ви съветва да се направи операция, поради открити ракови клетки, по-добре потърсете и второ мнение. Това става, като поискате от съответния патолог стъкълцето с вашите клетки и го занесете на друг специалист.

Все по-често се срещат случаи на жени с нарочно объркана диагноза и подложени на операция само с цел ограбване. Цените варират от 1 000 до 3 000 лв. Тази вреда при огромен процент от „фалшиво” оперираните жени води до тежка или невъзможна бременност.

Правете си цитонамазката редовно - това може да спаси живота ви. Уловен в ранен стадии, ракът на маточната шийка се лекува напълно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest