ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Какво представляват триглицеридите?

Какво представляват триглицеридите?

НевенаНевена
Новак
2717
Триглицериди

Триглицеридите са липиди (мазнини), които се натрупват в клетките на тялото ни. На по-късен етап, хормоните освобождават триглицериди между храненията.

Ако приемате повече калории, отколкото може да изгорите, то най-вероятно имате високо съдържание на триглицериди, особено ако се храните по-често с въглехидрати и мазнини.

Нормалното количество на триглицериди е добре за здравето ви, но ако е в повече, има опасност от поява на сърдечно-съдови заболявания и метаболен синдром.

Липиди

Метаболният синдром също увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и инсулт. Синдромът е комбинация от високо кръвно налягане, висока кръвна захар и твърде много мазнини около талията.

Когато измервате холестерола си, можете да разберете и съдържанието на триглицеридите от кръвния тест.

За да се ориентирате относно нивото им, сравнете резултатите си със следните стойности:

Нормално ниво - по-малко от 150.

На границата на високите стойности - 150-199.

Високо ниво - 200-499.

Много висока – 500 и над 500.

Холестерол

За оптимално ниво се счита 100 мг на децилитър, така се подобрява работата на сърцето. За хора с високи стойности е препоръчително, да започнат по-здравословен начин на живот, да сменят хранителните си навици и да спортуват активно.

Други причини причиняващи увеличаване съдържанието на триглицеридите, са хапчетата и наследствената предразположеност. Внимавайте, ако приемате: темоксифен, стероиди, противозачатъчни, диуретици и естроген.

Няма симптоми, които да напомнят за високите нива на триглицеридите.

За да ги избегнете, водете здравословен начин на живот и бъдете внимателни относно лекарствата, които приемате. Когато се налага, е възможен приема на медикаменти за понижаване нивото на триглицеридите.

Каква е разликата между триглицеридите и холестерола?

Триглицеридите и холестеролът са отделни видове липиди, които циркулират в кръвта, изпълняващи различни цели. Триглицеридите съхраняват неизползваните калории и доставят на тялото енергия.

Докато холестеролът се използва за изграждане на клетки и на някои хормони. Тъй като триглицериди и холестеролът не могат да се разтварят в кръвта, те се движат в тялото ни с помощта на протеини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest