ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Подправки и чувствата, които символизират

Подправки и чувствата, които символизират

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k463
Подправки

В древността дори най-обикновените неща са имали своето символично обяснение. Всичко дори малко мистериозно пък се е отдавало като дело на някое божество. Растенията, като цветя, дървета, плодове и зеленчуци са били нагърбвани с всевъзможни значения и символики. Древните хора стигнали дотам, че дали на подправките чувства, които да изразяват. Ето и най-разпространените, стигнали до нас:

Бахар – Състрадание

Босилек – Омраза

Градински чай – Семейни добродетели

Дафинов лист – Променям се, но само в смъртта

Карамфил – Достойнство

Кервел – Искреност

Киселец – Родителска любов

Копър – Груба сила

Зелени подправки

Кориандър – Скрити достойнства

Лавър (стрит) – Постоянство

Магданоз – Пир

Мащерка – Активност

Мента – Добродетел

Риган – Свенливост

Розмарин – Спомен

Синапено семе – Безразличие

Смирна – Радост

Сладък босилек – Добри пожелания

Шафран – Не прекалявай

За всяка една е имал определен начин на носене или поднасяне. Да вземем за пример розмарин, чието съответстващо чувство е Спомен. Ако носите розмарин на врата си, ще помните по-добре. Ако пък го хапнете, паметта ви съвсем ще се засили, тъй като се твърди, че това растение стимулира нервната система, която от своя страна стимулира процеса на запаметяване. В Древен Рим студентите носели розмарин, вплетен в косите си, за да запомнят по-добре уроците си.

Видове подправки

Друг пример е магданозът. Гърците, макар да имали практика да засаждат магданоз в гробищата, вярвали, че той носи добро настроение и апетит. Твърди се, че носели китки магданоз на пировете си. Това му значение се възражда и от викторианския език на цветята, който определя магданоза като знак за празненството.

Мащерката е символ на активност и енергия. Тази си слава тя дължи отново на древните гърци, които вярвали, че уханието ѝ възстановява енергията.

Древната представа, че подправките символизират определени чувства е много интересна и не трябва да се подминава с лека ръка. Доказано е, че всичко, което нашите прадеди са правили, не е било случайно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest